Under många år har en oroande hbtq-fientlig kraft växt fram i Europa, allt från hbtq-fria zoner i Polen till anti-translagar i Ungern. Det senaste året har lokala italienska myndigheter i staden Padua beordrats att stryka icke-biologiska mödrars namn från sina barns födelsebevis. Dessvärre sprids högerextrema idéer över landsgränserna och den skrämmande utvecklingen kan lika väl drabba hbtq-familjer i Sverige. Men det behöver inte bli så. Skydda hbtq-familjers rättigheter genom att rösta rätt i EU-valet den 9 juni 2024.

En familj som drabbats hårt av Europas hbtq-motstånd är Daniela och Valentina, ett lesbiskt par som bor i Padua i Italien. Paret valde att genomgå inseminering i Danmark eftersom Italien inte erbjuder assisterad befruktning för samkönade par. De har nu en tvåårig dotter tillsammans. Förra året hotades deras roll som vårdnadshavare, trots att de båda står på dotterns födelsebevis. Daniela och Valentina är nämligen inte ensamma, flera lesbiska mödrar i Italien har fått brev där det står att deras föräldraskap återkallats. Som tur var fastslog den lokala domstolen att regeringen inte kan välja att ta bort namn från födelsebevis.

Än kan Daniela och Valentina inte pusta ut helt. För Giorgia Meloni och hennes fascistiska Fratelli d’Italia kommer inte att ge sig.

Att strategiskt försöka frånta föräldrar vårdnaden över sina barn är en ny strukturell diskriminering mot hbtq-familjer som också kan komma att drabba samkönade par i Sverige. Risken med högerextrema trender sprider sig nämligen över landsgränser.

Sverige, en gång ett föregångsland för inklusivitet och jämlikhet, har inte undgått denna trend. Med flera högerpartier som nu samarbetar med Sverigedemokraterna, måste vi inse att hotet är verkligt och övergripande. Såväl Sverigedemokraterna som deras samarbetspartier antingen vill ingå eller överväger att ingå samarbete med de ultrakonservativa i EU-parlamentet. Med en tillbakagång av demokratiska värderingar är våra hårt förvärvade rättigheter och skydd i fara. Det börjar bli tydligt att vi hbtq+personer i Europa inte kan ens ta våra mest grundläggande rättigheter för givna.

Europaparlamentsvalet är avgörande för Europas hbtq-community. Valet är en möjlighet för oss att vända trenden genom att försvara demokratiska principer och stå upp för minoriteter och utsatta gruppers rättigheter. Det är en möjlighet att säkra ett mer inkluderande Europa som inte gör skillnad på människor och familjer.

Vi måste därför verka för ett golv för hbtq+rättigheter i Europa. Samkönade äktenskap blir lagligt i hela EU. Regnbågsfamiljer och samkönade par måste ha samma rörelsefrihet och rättigheter till familjebildning och familjeåterförening som alla andra. Ingen mer familj ska behöva genomlida samma öde som Daniella och Valentina. Det här kommer att vara min främsta prioritet som kandidat #17 till Europaparlamentet. Rösta för sjutton i Europavalet den 9 juni!