Även om de högernationalistiska partierna, där anti-hbtqi+politik riktad mot äktenskap, regnbågsfamiljer och transpersoner är en central del, gått fram starkt i länder som Italien, Frankrike och Tyskland har de tappat tydligt i Sverige och Finland. Det ser totalt sett ut som att den förväntade radikala högersvängen i Europa inte blev så stor. Det samarbete som funnits mellan den största partigruppen EPP, där moderaterna och kristdemokraterna ingår, och Socialdemokrater S&D, de gröna liksom den liberala Renew-gruppen ser ut att kunna fortsätta samarbeta i det nya parlamentet trots att de högerradikala ID och ECR, där Sverigedemokraterna ingår, i nuvarande form eller i nya konstellationer kan komma att bli starkare.

Liksom i Sverige tappade det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna i Finland och istället var det uttalat hbtqi+positiva partier som gick fram. Som i Sverige var det finska Vänsterförbundet som ökade kraftigt. Även i Danmark ser det ut att till skillnad från i de stora EU-länderna ha blivit ett vänstersväng där Socialistisk Folkeparti, som ingår i den hbtqi+positiva gröna gruppen i EU-parlamentet, blev största parti. I Polen var det positiva vindar där hbtq+fientliga Lag och Rättvisa gick tillbaks rejält. I Ungern blir Victor Orbáns parti Fidesz fortsatt störst men partiet har tappat rejält och har inte längre över 50% av rösterna.

Två öppet homosexuella har valts in i parlamentet på den svenska bänken. Moderaternas toppnamn Tomas Tobé och Sverigedemokraternas Dick Erixon.

Bland de som arbetat med hbtqi+frågor i EU-parlamentet har fler nu återvalts. Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, Centerpartiets två kandidater Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani, socialdemokraternas Evin Incir, moderaternas Arba Kokalari liksom Tomas Tobé och Liberalernas Karin Karlsbro ser på valnatten alla ut att sitta kvar. På fredag presenteras personkryssen som dock kan påverka.