På måndagen skrev QX att klubbarrangören Makode Linde polisanmält en ordningsvakt efter att denne svurit åt honom och kallat honom ”jävla bög”. Enligt Makode Linde ska detta ha skett helt oprovocerat.

Berns, som på måndagen kallade till extra möte i frågan, har nu meddelat vaktbolaget att vakten inte är välkommen tillbaka.

– Det är inte ok att detta har hänt. Berns står inte för homofoba åsikter. Vakten kommer inte att arbeta på Berns salonger igen, och därmed ser vi det här ärendet som avslutat, säger Berns vd Yvonne Sörensen Björud.

Vakten är fortsatt anställd vid vaktbolaget Magus Ahlman AB, som även har hand om bland andra Riche, East och Sturehof.

– Tills vidare har han blivit omplacerad. Vi ska diskutera frågan med våra arbetsrättsjurister, säger Magnus Ahlman.

Hur lyder vaktens version av vad som hände?
– Det ska tydligen ha blivit en ordväxling, om alkohol som inte får tas med ut ur lokalen eller liknande, och utan att tänka sig för hävde han ur sig helt fel ord. Han ångrar sig självklart, men vi har ändå vidtagit åtgärder. När vaktbrickan är på måste man kunna tygla sig.

Händelsen är som sagt polisanmäld, men det är oklart om den kan klassas som hatbrott:

– Om uppsåtet är att medvetet kränka kan det ses som ofredande. Men om båda käftar med varandra har jag svårt att se att det ska vara ett hatbrott, men eventuellt en fråga för Diskrimineringsombudsmannen, säger Maria Axfeldt från Stockholmspolisens hatbrottsjour.

Det är polisen som ansvarar för och utbildar ordningsvakter. Hur ser ni på vaktens agerande i det här fallet?
– Det är naturligtvis olämpligt och ligger utanför de befogenheter som en ordningsvakt har.