”Jag är den ansvarige för att homosexuella förföljts på Kuba”. Så sa den kubanske revolutionsledaren Fidel Castro i en intervju med den mexikanska tidningen La Journada.
I intervjun tas de arbetsläger som homosexuella sändes till för att omskolas i revolutionens anda upp.
– Jo, jag minns detta, säger han i intervjun och tar på sig det fulla ansvaret för förföljelse och marginalisering. Samtidigt säger han att han själv aldrig haft fördomar mot homosexuella.
Han förklarar det faktum att homosexuella förföljts med att landet utsattes för ”systematiskt sabotage och väpnade angrepp”.
– Vi hade så många fruktansvärda problem, problem som handlade om liv eller död, så vi klarade inte av att uppmärksamma detta.
Han säger även i intervjun att förtrycket av bland annat homosexuella handlade om gamla kubanska traditioner.
Fidel Castros brorsdotter Mariela Castro har genom landets motsvarighet till RFSU, CENESEX, arbetat för ett förändrat förhållningssätt till hbt-personer. Hon har även internationellt spridit bilden av att det är förändring på gång, senast vid Prideparaden i Hamburg.
I internationell media som bevakar Kuba kritiskt har det kommit rapporter om att privata initiativ av hbt-personer, bland annat med att arrangera Mr Gay Cuba, har stoppats av myndigheterna. Ingen fristående hbt-organisation finns i landet utan det arbete för att ändra synen i hbt-frågor som görs sker via den statliga sexualupplysningsorganisationen.
Att Fidel Castro nu går ut och tar avstånd från förföljelse kan ses mot bakgrund av att flera vänsterregimer och rörelser i Latinamerika tagit aktiv ställning för hbt-rörelsens krav. I vänsterstyrda Mexico City infördes t.ex nyligen samkönade äktenskap och via domstolsbeslut gäller nu den lagen över hela landet.

Mariela Castro besöker Finland Gayaktivister spårlöst försvunna på Kuba Kubanska hbt-aktivister: ”Vi har kommit långt” Kubas första gayparad Kuba diskuterar partnerskap

Intervjun med Fidel Castro