Gayaktivister spårlöst försvunna på Kuba

Den spanskbaserade nyhetssajten Cuba Encuentro rapporterade i mitten av augusti om att två medlemmar av HBT-organisationen ”Reynaldo Arenas” befinner sig på okänd ort sedan fredagen den 14 augusti. Organisationens ordförande Aliomar Janjaque berättar att två av dess medlemmar arresterades för att förhindra en planerad Mr Gay-tävling. ”En kulturell aktivitet” planerad att ha genomförts den 29 augusti i Havanna.
Enligt Janjaque, arresterades föreningens vice ordförandes Mario José Delgado (27 år) i sitt hem, där ett planeringsmöte för arrangemanget hölls. Förutom Delgado arresterades även Berkis Delín (21 år).
Aliomar Janjaque berättar för Cuba Encuentro att organisationens medlemmar utan resultat sökt efter de två hos samtliga polisstationer i Havanna. De arresterades familjer hade enligt artikeln i Cuba Encuentro, publicerad 17 augusti, inte heller fått någon information om var deras anhöriga befann sig. Oron var redan vid bortförandet stor för Delins eftersom hon som hiv-positiv är i behov av regelbunden medicinering.
Fram till i början av september har ingen ytterligare information om var de två befinner sig nått Cuba Encuentro. Ingen information om ifall tävlingen lyckats genomföras har heller publicerats på nyhetssajten.
I artikeln berättar Janjaque om det som hände fredagen den 14 augusti:
– De bultade hårt på dörren, och vi samlade ihop allt material i rummet, laptopen, några USB-minnen och en extern hårddisk. En polis sparkade upp dörren, som förstördes.
Han berättar att två poliser bar uniform, och fem civilklädda, statliga säkerhetsagenter gick in i hemmet. Samtliga var beväpnade.
– Ingen av dem visade handlingar som styrkte deras legitima rätt eller yrken.
Agenterna förklarade enligt Janjaque att de ”inte tillåter kontrarevolutionära aktiviteter”.
– Vi försökte förklara för dem att aktiviteterna enbart var av kulturell natur, och för synliggörande av homosexualiteten i det kubanska samhället, berättar Janjaque.
Som svar försökte agenterna beslagta all elektronisk dokumentation.
– Vi hindrade dem från detta, och en av dem kastade ett askfat som förstörde en datorskärm. Sedan började de misshandla samtliga som befann sig i hemmet.
Total var det elva unga kubaner, varav två kvinnor. Aktivisterna misshandlades med knytnävsslag och sparkar berättar Janjaque.
Mario José Delgado och Berkis Delín tog den externa hårddisken och USB-minnena och försökte fly genom hemmets bakdörr. Men de tillfångatogs på gatan och inför sina grannar misshandlades de med knytnävsslag.
Janjaque berättar att Delgados 71-åriga mor, Lourdes González som också befann sig i huset, slet åt sig laptopen i ett försök att hindra agenterna från att ta den med sig. Även hon misshandlades. Trots misshandeln lyckades hon dock rädda datorn.
Alla aktivisterna, förutom Delgado och Delín, förflyttades till polisstationen i Cojímar, där de satt i arrest till och med söndag morgon.
Janjaque berättar att polisen ville placera dem bland ”reguljära fängelseinterner” och försökte tvinga dem att skriva under en så kallad acta de advertencia. Det är ett dokument där de får en officiell varning som även skickas till arbetsgivare, grannar och respektive kvarterskontrollanter; detta för att framställa personen ifråga som moraliskt och socialt tvivelaktig.
I dokumentet står det att innehavaren är ”kontrarevolutionär, och har planerat aktiviteter mot regeringen”.
– Ingen skrev under, säger Janjaque. De klargjorde också för oss att de inte kommer att tillåta någon verksamhet, att de vet att Mario José är ledare för Mr Gay, och att han och Berkis kommer att tas om hand separat.
Efter att ha släppts fria har aktivisterna varit under konstant övervakning:
– Sedan de släppte mig fri, finns det hela tiden en säkerhetspolis utanför min dörr, berättar Janjaque och menar att syftet troligen är att förhindra genomförandet av Mr Gay.
Janjaque berättar om tävlingen att det finns tjugosex kandidater. Organisationen planerade att bjuda in utländsk press och aktivisterna satte upp affischer i staden och delade ut flygblad för att marknadsföra händelsen.
– Det här är något som Kubas homosexuella känner till och förväntar sig. Det enda sättet för statens säkerhetsorgan att stoppa Mr Gay är att arrestera hela organisationen, säger Janjaque. Mr Gay kommer att bli av, oavsett om regeringen samtycker eller ej.

Händelserna bryter tvärt mot den bild av situationen för hbt-personer på Kuba som nått världen via president Raúl Castros dotter Mariela Castro. I somras besökte hon bland annat den internationella konferensen ”SexoGöteborg 2009”. Dagarna innan konferensen höll hon även föreläsningen ”Sex och socialism på Kuba” på ABF-huset i Stockholm tillsammans med en öppet homosexuella kuban.
Under det mötet framkom att hbt-personer på Kuba enbart via statligt godkända organisationer kan påverka sin situation.
Mariela Castro är chef för CENESEX, som är Kubas centrum för sexualupplysning, och som har uppmärksammats internationellt för sitt arbete mot homofobi, för HBT-rättigheter och förebyggandet av HIV/AIDS.
Hon var också med vid World OutGames konferens om mänskliga rättigheter i Köpenhamn som deltagare i ett seminarium om situationen på Kuba.

I en radiointervju med Russia Today, den 1 januari i år berättar Mariela Castro att CENESEX ”lanserat ett program för att via massmedia uppmärksamma hela (det kubanska) samhället på de olika uttryck sexualiteten tar sig, och öka förståelsen för samkönade parförhållanden.”


Artikeln är huvudsakligen en översättning från Cuba Encuentro som gjorts åt QX av läsare som vill vara anonyma.

Källor: CE (Cuba Encuentros redaktion): ”Arrestados y en paradero desconocido dos activistas gay”, cubaencuentro.com publicerad 2009-08-17

Anastasia Haydulina: ”Framtiden för sex och socialism – radiointervju med Mariela Castro Espín” (Övers: Eva Björklund, Tidskriften Kuba 1/2009), Russia Today, 2009-01-01
Kubanska hbt-aktivister: ”Vi har kommit långt”

Kubas första gayparad Kuba diskuterar partnerskap Pablo flydde från Kuba och blev Miss Europride Sanslöst vacker film om Arenas