Det var Ungerns migrationsverk som skulle bedöma gaykillens asylansökan i staden Szeged i april 2015. Han sa att han var homosexuell. För att pröva det beslutade myndigheten att utföra psykologiska tester, rapporterar New Now Next.

Testerna inkluderade Rorschachtestet – ett perceptuellt personlighetstest där testpersonen visas en rad vita papper med bläckplumpar för att sedan beskriva vad bilderna föreställer.

Under det andra testet fick killen i uppgift att rita en teckning föreställande en person som står i regnet som sedan analyserades från en rad olika håll. Detta för att se om den asylsökandes berättelse stämde överens med det som teckningen avslöjade om hens sinnesstämning.

Testerna visade att ”han inte var gay”

Med hjälp av testresultaten från bläckplump-testet och ”gubbe i regnet”-testen kom det ungerska migrationsverket fram till att den asylsökande inte var gay.

Han överklagade beslutet och de kontroversiella testmetoderna undersöktes. I torsdags kom beskedet från EU domstolen: Det var fel av Ungern att använda sig av psykologiska tester i asylprövningen.

I domen skriver EU domstolen att det är accepterat av migrationsverk att söka expertis utlåtanden, men det får inte utgöra hela beslutet och den asylsökandes civila rättigheter måste respekteras.