Ett misstag från Migrationsverket har lett fram till att Emanuel, 33, skickas tillbaka till Nigeria, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Han ansökte om asyl sommaren 2007 men fick först avslag. Kort därefter blir han kär och flyttar ihop med en polsk medborgare i Sverige, samtidigt som han överklagade beslutet till Migrationsdomstolen. De beslutar emot avslaget och meddelar att han ska få stanna med ett uppehållskort.

Det är nu myndigheten begår misstaget som ska komma att vända Emanuels liv upp och ner åtta år senare: Istället för ett uppehållskort utfärdar Migrationsverket ett beslut om uppehållstillstånd. 

Byggde ett liv i Sverige

Emanuel tror att allt är i sin ordning och går vidare med sitt liv. Han får ett personnummer och ett id-kort. Han börjar studera och utbildar sig till produktionstekniker. Han gifter sig med en kvinna men separerar. Han träffar en man och inleder en relation. Livet fortgår. Men Migrationsverkets misstag ska snart komma ikapp honom.

Myndigheten kontaktar honom och vill att han ska ansöka om uppehållstillstånd igen, de säger att det har blivit fel. Han ignorerar Migrationsverkets önskemål på inrådan av personer i hans närhet – Han har ju redan fått sitt uppehållstillstånd. Varför ansöka igen?

I somras knackade polisen på Emanuels dörr. Efter tio år i Sverige, med en examen och en fast anställning ska han tvångsutvisas till sitt tidigare hemland Nigeria. Ett land där samkönade relationer inte bara är olagligt utan kan straffas med stening till döds. 

Flight LH801 från Arlanda

I morse, klockan 08.00, samlades ungefär 15 personer för att protestera mot Emanuels tvångsutvisning. Klockan 09.25 skulle planet ha lyft mot Frankfurt och vidare mot Nigeria, ett land han inte varit i på över tio år.

Elin Morén är på plats på Arlanda.

– Jag pratade med honom senast igår. Då var han stressad och mycket rädd. Det är ju en overklig situation, han håller på att förlora hela sitt liv och hela sin framtid, säger Morén.

Under morgonen har de delat ut flygblad till resenärer som informerar om deras rättigheter och möjligheter att protestera mot Emanuels utvisning. De har också berättat om vem han är och hans historia.

­– Många blir förvånade och säger inte så mycket, det är nog naturligt att bli chockad av en så hemsk berättelse. Flera har visat sig villiga att ta in budskapet och tagit med sig flygblad in till gaten. Vår förhoppning är att någon passagerare kommer att protestera. Flygplanet kan inte lyfta om inte alla sitter ner. Det har fungerat tidigare.

Planet är just nu försenat med ny beräknad avgångstid klockan 10.20.

Uppdatering

Enligt Flightview.com ska planet nu ha lyft mot Frankfurt.