I ett tal i söndags vid biskopskonferensen för Episkopalkyrkan i USA meddelade biskop Gene Robinson att han ämnar avsluta sin tjänst redan den 5 januari 2013.
I ett brev till sina församlingsbor förklarar han att hans nioåriga period trots allt är en vanlig tjänstgöringstid inom kyrkan. I brevet till sin församling i New Hamsphire säger han att det är där han sett som ”biskopen” och är den enda plats på jorden där han inte ses som ”gaybiskopen”.
– Faktum är att de sju år som gått har tagit sin tribut av mig, min familj och er, skriver han vidare. Dödshoten och den nu världsvida kontroversen av ert val av mig som biskop har varit en ständig anspänning. Och det inte bara för mig utan för min älskade man Mark som troget stått vid min sida varje minut de senaste sju åren och även i viss mån för er. Även om jag anser att dessa attityder, huvudsakligen utanför stiftet, inte stört mig från att verka för er, så skulle jag vara mindre ärlig om jag inte samtidigt sa att dessa skapat en börda av viss oro för mitt stift.
Gene Robinson som valdes till den första öppet homosexuelle biskopen i en större kristen kyrka, markerade dock att han kommer fortsätta arbete med kyrkan och även för hbt-personer.
Valet av Gene Robinson till biskop fick snabbt fart på en internationell debatt inom den Anglikanska kyrkan, där Episkopalkyrkan ingår, som hotat att splittra den i två delar; en som omfamnar öppet homosexuella som präster och biskopar och en som tolkar bibliska budskap och traditioner som att det inte är möjligt.
Tidigare i år valdes Mary Glasspool till hjälpbiskop i Episkopalkyrkan i Long Beach. Inom den Lutherska världskyrkan är det endast Eva Brunne, biskop i Stockholm, som är öppet homosexuell.

Lesbisk biskop vigd i USA Klartecken för lesbisk biskop Lesbisk biskop i Anglikanska kyrkan HBT-grupp kritiserar hanteringen av Robinsons bön Gene Robinson öppnade Obama-installationen Gay biskop ingår partnerskap Anglikanerna i USA splittrade Biskop Gene Robinson besöker Regnbågsmässan Anglikaner kräver ursäkt för val av gay biskop