De amerikanska församlingarna har anslutit sig till den av den nigerianske ärkebiskopen Peter Akinola startade Convention of Anglicans in North America. De motsätter sig att den episkopala kyrkans vigt den öppet homosexuelle Gene Robinson till biskop för New Hampshire och att man ger stöd till välsignelse av samkönade par.
Akinolas växande styrka – Nigeria där han är ärkebiskop har flest anglikaner efter England – ses som ett möjligt hot mot den traditionella andlige ledaren för anglikanerna, Biskopen av Canterbury.
I en intervju som nyligen publicerades i The New York Times kommenterade den nigerianske biskopen homofrågan.
– Varför har inte gud gjort så att ett lejon är en mans livskamrat? Varför gjorde han inte ett träd till mannens livskamrat? Eller ännu tydligare, varför gjorde han inte en annan man till mannens livskamrat? Så till och med från skapelseberättelsen kan du se att guds tanke, guds intention, var att en man och en kvinna skall vara tillsammans.
I intervjun berättar han även att han den enda gång han fått veta att han skakat hand med en homosexuell man, blev han förskräckt och ”hoppade bakåt” när mannen berättade.
Akinola ger sitt stöd till den hårdföra antihomosexuella lagstiftning som väntas bli antagen i Nigerias nationalförsamling under året. Lagen kan leda till att det blir olagligt att tillhöra en gayorganisation, läsa gaylitteratur, se filmer med gaytema, besöka gaysajter på nätet, och umgås med två eller fler homosexuella samtidigt. Lagen kommer även att förbjuda samkönade äktenskap. Att bryta mot lagen föreslås ge upp till fem års fängelse.
Sexuella kontakter mellan samkönade är redan förbjudet i Nigeria och kan ge dödsstraff i de muslimska delarna av landet och fängelse i de kristna delarna.

Akinola förnekar att han bryter mot den Anglikanska kyrkans regler som förbjuder biskopar att styra församlingar utanför sitt eget territorie. Han berättar att den organisation han startat i USA förts var till för att ge stöd till nigerianska anglikaner som bor i USA och först därefter lockades amerikanska episkopala församlingar till den.

Den Anglikanska världsorganisationen är en sammanslutning av nationella kyrkor och har totalt 77 miljoner medlemmar, varav mer än 15 miljoner bor i Nigeria.
26 miljoner lever i England, 8 miljoner i Uganda, 5 miljoner i Sudan, 4 miljoner i Australien, 2,5 miljoner i Kenya, 2,4 miljoner i USA, 2 miljoner i Tanzania, 800 000 i Kanada och en halv miljon i Nya Zeeland. Dessutom finns mindre församlingar över hela världen med ca 3000 bekännande i Sverige.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3213

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-01-05 17:46:39