Den kristdemokratiska ”framtidsstrategigruppen” under ledning av Michael Anefur lämnade i fredags sin rapport till partistyrelsen.
I rapporten lyfts ”hbtq”-politiken upp som ett kvarvarande problem från valrörelsen 2006.
Partiet uppfattas som homofobt, konstaterar valanalytikerna, vilket leder till att ”många människor” ”går förbi utan att ens se på politiken.”
Analysgruppen pekar på inkonsekvens i partiets ställningstaganden, som att man tagit strid för kristna flyktingar från Irak, men inte lika tydligt när det gäller homosexuella flyktingar. I adoptionsfrågan har man motsatt sig samkönade pars möjlighet att prövas som adoptanter med hänvisning till barns behov av ”en mamma och en pappa”. Samtidigt har man inte motsatt sig att ensamstående kan prövas som adoptivföräldrar. Analysgruppen antyder att partiet, likt flera barnrättsorganisationer, bör klargöra att man nu accepterar dagens lagstiftning.
Analysgruppen påpekar att de lesbiska som genomgår insemination i Danmark, för att slippa det svenska kravet på att fadern skall vara känd, innebär att barnet inte får rätt att veta sitt ursprung. Här lyfter analysgruppen frågan om partiet behöver ta upp en förändring av svensk lagstiftning.
Gruppen nämner inte i avsnittet om ”hbtq” något om den senast uppblossade debatten kring värdmödraskap/ surrogatmödraskap.
De konkreta frågor man nämner som en arbetsgrupp bör arbeta fram en politik kring inför nästkommande val är utrikespolitik och hbt-frågor. Kring könsbyte namnlagen, ändring av personnummer, sterilisering och upphävandet av krav på skilsmässa. När det gäller hiv-prevention frågan om att höja anslaget till det arbetet och så frågan om möjligheten för homosexuella att donera blod och organ.