Hur känns det att vara det enda förslaget till RFSL:s nya förbundsordförande?

– Jag är stolt och ödmjuk över att ha fått valberedningens förtroende, och hoppas såklart på att även få kongressens. Det vore superkul att få förtroendet att vara med och utveckla och leda RFSL.

Hur tror du dina kollegor skulle beskriva dig? 

– Som en inspirerande och målmedveten ledare. Jag tycker om att berätta berättelsen om var vi kommer ifrån, vart vi är på väg och hur vi ska ta oss dit tillsammans.

Du kommer in i en tid som kantats av sjukskrivning (Sandegård) och avhopp efter anklagelser om mobbning (Kolsjö). Hur ser du på det?

– Jag känner såklart till att det funnits svårigheter och det känns oerhört viktigt för mig att inleda mitt ordförandeskap, om jag får förtroendet, med att lyssna in och tillsammans med resten av styrelsen skapa riktigt bra förutsättningar för vårt arbete. Jag ser fram emot att kunna bidra med ett hållbart och inkluderande ledarskap om jag får möjlighet.

Resultatet från kartläggningen efter mobbningsanklagelserna som släpptes 17 april insinuerar att RFSL som organisation står inför en del utmaningar, vad säger du om det?

– Jag har inte varit engagerad i RFSL tidigare utan kommer lite utifrån, även om jag jobbat mycket med hbtqi-organisering och ledning. Det enda jag kan göra är att lyssna med ödmjukhet och sedan vara med och leda organisationen framåt.

Hur mår RFSL idag enligt dig?

– Vi är en stark organisation och rörelse! Vi är rekordmånga medlemmar, vi har 35 avdelningar runt om i landet och är en viktig politisk röst. Trots det har vi potential att både växa och ha en ännu mer aktiv roll i att sätta dagordningen när det gäller hälso- och rättighetsfrågor.

Hur kommer du vara som förbundsordförande?

– Strategisk, inkluderande och tydlig i mitt ledarskap.

Vad är det första du vill ta tag i?

– Det blir en spännande sommar om jag blir vald! Jag ska såklart lära känna organisationen ännu närmre och starta igång styrelsearbetet. Samtidigt ska vi självklart vara en stark politisk röst under EuroPride och inför riksdagsvalet.

Vilka är de tre viktigaste hbtq-frågorna just nu enligt dig?

– Jag vill ställa de riktigt breda frågorna, som självklart har betydelse för hur vi organiserar oss och hur vi lobbar politiskt. Är vi fria att leva de liv vi vill? Kan jag vara den jag är? Hur säkerställer vi att det gäller alla, runt om i Sverige och i världen?

Vad hoppas du åstadkomma som förbundsordförande?

– Min vision handlar mycket om organisering. Vi ska må bra och ha kul i vårt engagemang för alla människors lika rättigheter. Samtidigt vill jag överbrygga och sammanföra vårt spetsiga politiska arbete med det riktigt breda engagemanget. Jag vill att alla människor ska vara fria att välja hur vi lever våra liv och att många fler htbqi-personer känner att det är en självklarhet att vara medlemmar i RFSL.

Det går kontinuerligt bra för RFSL:s hbtq-certifiering och antalet genomförda utbildningar/antalet personer/och intäkter från hbtq-certifieringar har ökat varje år. Hur undviker man att den inkomsten kommer till en plötslig halt när alla potentiella företag/föreningar har fått sin stämpel?

– Tänk vilken dröm, om vi fick utbilda varenda myndighet, företag och förening i hela landet! Det skulle möjliggöra en bättre livskvalitet och hälsa för så många människor. Men dit är det långt, så jag ser det bara som en möjlighet att vår utbildningsverksamhet fortsätter växa.

En sak som du ser mest fram emot i sommar?

– EuroPride i Stockholm och Göteborg såklart!