I helgen ägde den femte upplagan av Karlskrona Pride rum under strålande solsken. 2000 personer gick i paraden och ännu fler slöt upp längs gator och torg.

Men det har inte bara varit kärlek under solen. Prideveckan började med en polisanmälan om misstänkt hatbrott av en man som likställt homosexuella män med pedofiler på Facebook. Och i torsdags kallade Karlskrona och Karlmarsunds Pride till en gemensam presskonferens där de tog upp Pride-hotet och svårigheten att hitta folk som vill engagera sig.

Sophia Ahlin, Prideordföranden som var med och grundade Karlskrona Pride för fem år sedan, berättar att de haft flera avhopp.

– Det krävs ett engagemang för att festivalen ska kunna fortsätta. Både jag och Jennie Wallin (Prideordförande för Kalmarsunds Pride) får ta emot väldigt mycket hot och trakasserier. Och det har varit folk som har hoppat av sitt engagemang på grund av detta. Man vågar inte och man är rädd.

Vidare berättar hon att hon hotats på sociala medier, genom sms och via brev på grund av sin roll inom Pride.

– Det har varit såpass att jag har behövt polisanmäla det. Men motståndet mot Pride får inte ta över, för det finns faktiskt krafter som försöker stoppa oss.

Det organiserade motståndet mot Karlskrona Pride kommer framför allt från högernationalistiska grupper. Men också enskilda personer som försöker bilda opinion.

– Just därför är Pride viktigare än någonsin. Vi letar hela tiden efter personer som kan hjälpa oss att driva det här vidare.

Blir det en Karlskrona Pride nästa år?

– Ja. Det har vi lovat nu. Men det krävs folk som hjälper till och engagerar sig.

Här kommer bilderna från Prideparaden i lördags.