I det första avsnittet av podden som QX premiär släppte förra onsdagen var Lars Fimmerstad, 73, gäst. Han berättar om sitt liv genom den sexuella revolutionen och om Aids-krisen under 80-talet som gjorde att han förlorade sitt livs kärlek. Men det bedömde inte Facebook som lämpligt innehåll och stoppade därför annonsen om avsnittet. Det ansågs vara”för politiskt”.

– När två heterosexuella personer håller hand på gatan ses det som något personligt. När två queerpersoner gör samma sak så ses det som politiskt. När vi träder fram ur skuggorna för att berätta våra historier så är vi ”för politiska”, skrev Wallenberg i ett Facebookinlägg som snabbt delades.

Efter spridningen i sociala medier och påtryckningar från Wallenberg valde Facebook att ändra sig och godkände innehållet för annonsen.

– Vi är alla människor och vi måste alla få synas i det offentliga rummet utan att politiseras. Det här är vår historia och vårt sätt att berätta våra berättelser. Att det tolkas som ”för politiskt” är väldigt oroväckande, säger han till SVT Kultur.

Lyssna på det ”för politiska” avsnittet nedan!