Det Kristna mediaförbundet har valt att dela ut pris till Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen . Priset får hon för sin medverkan i den TV-debatt som fick över 80 000 finländare att i protest lämna den Lutherska kyrkan i Finland.
I debatten diskuterades kyrkans förhållande till homosexualitet och Räsänen framförde en rad synpunkter som retade upp landets hbt-personer. Bland annat sa hon:
– Jag har flera bekanta med homosexuell identitet som ändå motsätter sig homosexuella familjer och levnadsvanor. En människa vet ju nog inom sig att om han är i ett homosexuellt förhållande så han gör något som – enligt till exempel den kristna världsbilden – är fel.
När nu Kristna mediaförbundet delar ut sitt pris till just Räsänen har det lett till inomkyrklig kritik. Vasabladet.fi skriver att Heikki Huttunen från Ekumeniska rådet i Finland inte ställer sig bakom utmärkelsen trots att de är en av de organisationer som är med i Kristna mediaförbundet. Han menar, enligt Vasabladet, att priset inte gynnar den kristna gemenskapen.

Massflykt från Finska kyrkan