I juli fick Jenni Steiner och hennes systers butik Ica Trossen i Trosa påhälsning av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Jenni, som är lesbisk och vars fru också jobbar i butiken, bestämde sig snabbt för att sätta ner foten mot nazisternas närvaro.

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättade hon om händelsen och meddelade att hon vägrar acceptera händelsen.

–Det är en skam och vi behöver gå ihop för att stoppa de våldsbejakande organisationernas framfart, skrev Jenni,

Hon hissade regnbågsflaggor utanför butiken och sedan dess har det varit lugnt, tills imorse.

En av de rosa trianglarna på Ica Trossen.
– Jag börjar alltid tidigt och möttes av dessa bilder som var uppklistrade runt om butiken på dörrar och på fasaden. För mig symboliserar triangeln en tid i historien vi givetvis aldrig får glömma. Att den används än i dag för att hota och trakassera människor är bara en stor skam, säger hon och konstaterar:

– Dessa personer är ute på ett eget korståg och saknar verklighetsuppfattning

Händelsen har fångats på övervakningskameror och är polisanmäld. Även om Jenni mår bra trots hoten så irriterar hon sig på den extra energi det här kräver.

– Jag är Ica-handlare och vill driva vår butik i lugn och ro, ta hand om mina kunder och medarbetare. Inte hålla på med sånt här blarr.

Den rosa triangelns historia

Nazisterna ansåg att homosexuella var bärare av en smittsam sjukdom som fördärvade unga och hindrade dem från att leva i kärnfamiljer, därför ansågs de vara ett hot mot den tyska befolkning.

Mellan 1933 och 1945 greps uppskattningsvis 100 000 män misstänkta för att ha brutit mot antigay-lagen. Polis gjorde razzior mot mötesplatser, beslagtog adressböcker och använde sig av spioner för att röja homosexuellas identiteter. Homosexuella fångar tvingades bära en uppochnervänd rosa triangel på bröstet.

50 000 av de gripna dömdes till fängelse och mellan 5 000 – 15 000 av de gripna homosexuella männen placerades i koncentrationsläger. Eftersom homosexualitet betraktades som en sjukdom separerades de från andra fångar och fick ofta livsfarliga arbetsuppgifter. Vissa fångar kastrerades för att ”botas” och andra fick utstå experiment ämnade för att hitta ett botemedel mot homosexualitet, vilket ofta resulterade i döden.

Källa: Unites States Holocaust Memorial Museum