Den amerikanska kristne antigay-aktivisten Scott Lively har varit på besök i Moldavien. Hans budskap var att förbud mot diskriminering av homosexuella var ett första steg mot ”homosexualiseringen” av samhället som följs av könsneutrala äktenskap och möjlighet för par av samma kön att prövas som adoptanter.
Lively blev internationellt känd efter att han varit i Uganda för att sprida sina antihomosexuella budskap. En turné som förutom ett utbrett antihomohat bland annat lett till ett lagförslag som om det antas skulle innebära angiveribestämmelser och dödsstraff för hiv-positiva.
Lively var inbjuden av de två ortodoxa organisationerna Pro Familia och Moldova Crestina. Syftet var att motarbeta att sexuell läggning skrivs in i landets antidiskrimineringslagar. Ett krav som ställs av EU för att ett associationsavtal skall kunna slutas. Regeringen har antagit en sådan inkludering och nu är frågan uppe i Moldaviens parlament. Lively och de ortodoxa grupperna hoppas påverka parlamentarikerna.
Till Radio Free Europe säger Iulia Marcinschi från Moldaviens antidiskrimineringsbyrå att regeringen efter påtryckningar från hbt-rörelsen lovat att förhindra Lively att besöka skolor i landet.

Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda