Den amerikanska filmaren Mariana van Zeller har gjort en dokumentärfilm i sex avsnitt om hatpredikanterna i Uganda som bedriver en kampanj mot homosexuella genom att stötta den antigaylag som parlamentsledamoten David Bahati lagt fram. I dokumentärer ”Missionaries of hate” för TV-stationen Currents serie Vanguard beskriver hon även hur amerikanska evangeliska missionärer ligger bakom och inspirerat den antihomosexuella kampanjen. Idag pågår en häxjakt och korståg mot homosexuella, konstaterar van Zeller som också träffar den hbt-rörelsen som idag verkar under all mer pressade förhållanden.

Amerikanska ”familjeaktivisten” och missionären Scott Lively vid sitt antigay-föredrag i Kampala

I dokumentären möter hon den amerikanska pastorn och författaren Scott Lively som blivit känd för sitt aktiva motstånd mot den amerikanska hbt-rörelsen. Lively har skrivit boken The Pink Swaztika vars budskap är att homosexuella är de som egentligen ligger bakom nazismen och fortsatt är en kryptonazistisk rörelse.

Pastor Ssempa och vänner ber för parlamentsledamoten David Bahanti

I mars 2009 kom han till Uganda med en föreläsning om den homosexuella ”agendan” och i dokumentären berättar homosexuella ugandier om hur situationen därefter blivit allt värre.
Efter föreläsningen drog organisationen National Taskforce against Homosexualitys ledare pastor Martin Ssempa igång en aktiv kampanj med stöd av flera olika religiösa grupper i landet. Efter att antigaylagen presenterats och USA och Europa protesterat har han intensifierat sin kampanj där han för att visa vad homosexuellas rättigheter egentligen handlar om visar bilder från porrfilmer på fist fucking och bajssex.
Amerikanska och svenska pengar används för att förföra afrikanska ungdomar, säger han därefter inför chockade åskådare.
– Är det detta som Obama vill skall ske i Afrika. Att de skall äta bajs från våra barn, säger han. De främsta hoten är enligt honom och även den antihomosexuella pressen i landet, USA och Sverige.

Plakat på Smugs kontor i Uganda

Efter att de amerikanska evangeliska missionärerna kom till Uganda i mars 2009 blev situationen i landet allt svårare, säger hbt-rörelsen och mänskliga rättighetsrörelsen i dokumentären.
Scott Lively som vill få fler länder att starta rörelser som ”försvarar familjen” säger att han inte hade en ”aning om” att man efter hans föreläsning förra året skulle föreslå en antigay-lag som var så hård.
I en av intervjuerna som van Zeller gör i dokumentärserien frågar hon om Scott Lively fördömer den lag som nu diskuteras, där bland annat dödsstraff kan utdömas.
– Om de behåller dödsstraffet så fördömer jag den, svarar han och säger att om han skulle ha skrivit lagen skulle den inte sett ut som den gör.
Men så frågar han sig:
– Vad är det minsta dåliga av två onda ting? Att låta europeiska och amerikanska gay aktivister göra mot landet det de gjort mot våra länder, eller att införa en hård lag?
För Lively är det den antihomosexuella lagstiftningen som är minst ond. Och om pastor Ssempa säger Lively att han är en bra man.
– Han försöker skydda sitt lands alla barn från att bli homosexualiserade.
Även om de första evangeliska missionärer som under 2009 reste till Uganda med kampanjen för att ”försvara familjen” idag blivit försiktigt avståndstagande mot lagen som nu föreslås införas i landet så fortsätter andra missionärer att ge sitt aktiva stöd. Den amerikanska pastorn Lou Engle, engagerad i kampanjen mot könsneutralt äktenskap i Kalifornien, kallar Uganda för Ground Zero i kampen mot homosexualitet och ger där sitt högljudda stöd till antigaylagen vid evengeliska möten i Uganda.
– Om Gud säger att sodomi är en synd så är det en synd, förklarar så Ssempa som med sina bilder på fist fucking och bajssex vill avslöja för Ugandas befolkning vad homosexuella egentligen ägnar sig åt i sängkammaren. Han har ju bildbevis!
För Ugandas homosexuella innebär denna hatkampanj att man nu lever under ständigt hot.

Del 1

Del två

Del tre

Del fyra

Del 5

Del 6

Läs mer om dokumentär-serien och se uppföljande kommentarer via TV-stationen Currents hemsida
Current/vanguard

Fortsätt trycket på Ugandas politiker genom att skriva under namninsamlingen mot dödsstraffet: uganda_rights



Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda