.

Den ugandiska HBT-aktivisten Junic Wokuri menade i förra veckan att ett stopp för bistånd till Uganda vore ett sätt att få landets ledare att stoppa de mycket omfattande lagar som Uganda håller på att driva igenom mot homosexuella.
– Regeringen ber ju om ekonomiskt stöd från utlandet. Får de inte pengar kan det hända att de tänker att de måste backa och stoppa lagförslaget, sa Wokuri till QX.
Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) tycks nu vara inne på just den linjen. I SR-intervjun knöt Carlsson frågor om mänskliga rättigheter till fattigdomsbekämpning, och menade att fattigdomen går hand i hand med att människor förtrycks i världen – precis som det nu är i Uganda där fötrycket riktar sig mot HBT-personer.

Gunilla Carlsson uttryckte besvikelse över att Uganda och Sverige inte kommit att dela gemensamma värderingar och berättade att Sverige kan tänka sig att styra om biståndsmedel till “det civila samhällets organisationer” i landet. Detta är dock något som skulle vara svårt att genomföra i fallet Uganda, eftersom det antihomosexuella lagförslaget även innebär att det skulle bli olagligt att ta emot stöd till att arbeta med HBT-frågor.
Då återstår bara att överväga att minska eller dra in biståndet. Carlsson avslutade med att säga att det är den vägen hon måste gå.
Junic Wokuri, som befinner sig i Sverige ytterligare några dagar för att söka stöd i kampen mot det ugandiska lagförslaget, poängterade också när hon talade i Malmö att det i nuvarande läge just är andra länder måste övertyga Uganda om HBT-personers rätt till grundläggande mänskliga rättigheter.

2008 uppgick kostnaden för SIDAs utvecklingssamarbete i Uganda till 427 464 000 kronor.


Mer om situationen i Uganda

”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hbt och könsbaserat våld mot män i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda