Under sitt besök i Ugandas huvudstad Kampala skaffar sig Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) en bild av hur EUs bistånd fungerar i landet. EU är den tredje största bidragsgivaren till landet och Sverige är den nionde största bidragsgivande nationen.
Besöket sker under en period då landets utsatts för hårda påtryckningar från bland annat EU och USA för att den ”anti-homo”-lag som diskuteras i parlamentet inte skall bli verklighet.
– Man lyssnar på kritiken, konstaterar Birgitta Ohlsson efter att ha träffat bland annat landets utrikesminister och dess informationsminister.
– Det är ett ämne som är känsligt i landet just nu, säger hon. Men jag tror att genom att ha en frank och tydlig dialog så kan vi påverka i rätt riktning.
Homosexualitet är redan idag förbjudet i Uganda, men det lagförslag som diskuteras innebär en dramatisk skärpning av landets lagstiftning. Bland annat införs dödsstraff för de personer som är hiv-positiva och har sexuell kontakt med någon av sitt eget kön. I lagförslaget ingår även straff för de som inte anger personer man tror är homosexuella.
– Det finns ett folkligt stöd för förbudet mot homosexualitet, konstaterar Ohlsson, men säger också att det finns en opposition, inte minst mot den nya lagen.
Birgitta Ohlsson har träffat Amnesty och kommer i helgen även att träffa hbt-rörelsen i landet.
– Det är viktigt att vi nu fortsätter utöva tryck samtidigt som vi stödjer de hbt-personer som är utsatta och som känner en väldigt stor rädsla, säger Birgitta Ohlsson på telefon från Kampala och nämner att det även finns såväl präster som politiker och organisationer som verkar mot lagförslaget.
Samtidigt konstaterar hon med oro att den iranske presidenten – eller diktatorn som Ohlsson benämner honom – Mahmoud Ahmadinejad befinner sig på statsbesök i Uganda just nu.
– Vi skall vara medvetna om att även andra delar av världen, som inte delar EUs synsätt, försöker påverka landet.
Efter att ha träffat ministrar såväl som rörelser för mänskliga rättigheter är Birgitta Ohlsson, sin andra dag under sitt besök i Uganda, dock optimistisk vad gäller ”antihomo”-lagen och dess hot om att införa dödsstraff.
– Man har lyssnat på kritiken, säger hon. Jag tror och hoppas att den här lagen aldrig blir verklighet.

Fortsätt trycket på Ugandas politiker genom att skriva under namninsmalingen mot dödsstraffet: uganda_rights



Mathildas film om Uganda prisad

450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda