Lyra McKee förutspåddes ha en lysande journalistkarriär framför sig och hade redan som 29-åring fått flera arbeten publicerade i stora tidningar och magasin. Hon var öppet homosexuell och en känd hbtq-aktivist både i Nordirland och övriga världen. Under skärtorsdagskvällen blev hon ihjälskjuten.

Hon befann sig i staden Londonderry, mer känd som Derry, i Nordirland för att bevaka de kravaller som uppstått mellan gruppen Nya IRA och polisen i stadsdelen Creggan. Lyra McKee stod i närheten av ett polisfordon när hon sköts i huvudet. Två män greps efter kravallerna, men släpptes senare.
Efter det greps en 57-årig kvinna med hänvisning till terrorlagar, enligt polisen.

Under tisdagen genomfördes en vaka i Dublin för att hedra Lyra McKee, den anordnades av journalisternas fackförening i England och Irland. Där viftades Prideflaggor och Transflaggor högt upp i luften.

Flera anslöt sigg till vakan i Dublin under tisdagen.

Nya IRA ber om ursäkt

I ett uttalande till The Irish News tar Nya IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA) , på sig skulden och ber samtidigt om ursäkt.

”Under attacken mot fienden blev Lyra McKee tragiskt dödad när hon stod bredvid fiendens styrkor. IRA ber uppriktigt om ursäkt till Lyra McKees partner, familj och vänner för hennes död”, står det i uttalandet.

”Mordet på Lyra var en attack mot alla människor i det här samhället, en attack mot freden och demokratin”, sade samtliga sex partier i Nordirland i ett uttalande efter händelsen.

Idag begravs hon

Begravningen hålls i St Annes Cathedral i Belfast, Nordirlands huvudstad, 18 april. Hennes familj har gjort ett uttalande där det bland annat stod:

”En vän till oss alla, en timid, oskyldig själ, som inte önskade något ont om någon. Ett varm och oskyldigt hjärta, hon var en den bästa lyssnaren och hade alltid tid för alla. Hon var en smart, självsäker kvinna som passionerat trodde på inkludering, rättvisa och sanning. Lyra blev vän med alla hon pratade med, oavsett bakgrund, politiska åsikter eller de som inte tyckte något. Den här öppenheten, viljan att få människor att gå samman, gjorde henne helt opolitisk.”

Flera politiska ledare, däribland Theresa May och Jeremy Corbyn, deltog vid begravningen. Den irländska premiärministern Leo Varadkar och den irländska presidenten Michael D Higgins var också på plats. Bakom kistan gick Lyra McKees partner Sara Canning.