– Vi en mycket glada över att våra kollegor i litauiska Seimas gjorde det rätta valet att ta ställning mot ogrundad bigotteri och rädsla, sa i veckan EU-parlamentets hbt-grupps Michael Cashman i en kommentar till en ny medielag i Litauen som trädde i kraft 30 juni.
Tidigare har Litauens parlament velat införa skrivningar som skulle innebära en stark begräsning för att informera om homosexualitet. I den nya skrivning har man, efter hård kritik, gjort en total kovändning.
Nu står det i lagen om informations till allmänheten att ”annonser och audiovisuell kommunikation till allmänheten får inte publicera innehålla som kränker människors värdighet, diskriminering eller uppmuntran till diskriminering baserat på” bland annat sexuell läggning. Bakom denna omläggning av politiken står ledamoten Valentinas Stundys och vice talmannen Algis Čaplikas.
I januari i år antog EU-parlamentet en resolution riktad till Seimas där man uppmanade det litauiska parlamentet att avstå från att anta diskriminerande lagar.

EU-parlamentet sätter press på Litauen


Fortsatt hot om censurlag i Litauen