Av regeringspartierna är idag Kristdemokraterna ensam motståndare till den lagändring som behövs för att transpersoner inte ska tvingas steriliseras innan de juridiskt anses ha bytt kön.

Barbro Westerholm, folkpartistisk ledamot i socialutskottet, menar att riksdagen borde ta eget initiativ till en lagförändring. Så gjorde man 1994 när lagen om registrerat partnerskap gick igenom.

– Det är bättre att ta tjuren vid hornen. Det är effektivt och det är också det mest smärtfria för KD, säger Westerholm till tidningen Riksdag & Departement.

Att även Sverigedemokraterna motsäger sig en lagändring spelar mindre roll: alla de övriga riksdagspartierna är för, och såväl statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) har sagt att de vill riva lagen.

Att KD bör ändra uppfattning var en av grundstenarna i Thomas Beaties tal som öppnade årets Stockholm Pridefestival. Med de lagar som råder i Sverige idag hade Beaties tre barn inte funnits, då hans fru inte kan föda barn och han själv hade tvingats till sterilisering för att juridiskt ses som man.

Tidigare har Hägglund kommenterat KD:s ställning med att ”det måste finnas någon slags ordning och reda i lagstiftningen. Väljer man att gå från kvinna till man så får man ta det hela vägen och på samma sätt om man går från man till kvinna.”

Barbro Westerholm säger att socialutskottets övriga partier ska diskutera hur de ska gå tillväga efter att sommaruppehållet är över.

Göran Hägglund vill i nuläget inte kommentera uppgifterna.

Se QX intervju med transaktivisten Thomas Beatie här!