Allt började i juli tidigare i år när en före detta medlem i Lugnetkyrkan i Falun anklagade frikyrkan och församlingen för att vara homofobiska, vilket QX rapporterade om. Nu skriver P4 Dalarna att kommunen vill avbryta samarbetet de har med frikyrkan.

Kommunalråd Joakim Storck (C) och Faluns kommunchef hade möte med frikyrkans ledning förra veckan och upplever att kyrkan inte följer de värderingar som kommunen satt upp. Målet med mötet var också att reda ut kyrkans syn på homosexualitet.

Stor granskning av frikyrkor

P4 Dalarna har under sommaren granskat flera kommuners samarbete med andra frikyrkor, där det kom fram att skattepengar i miljonbelopp går till frikyrkor runt om i Dalarna som ser homosexualitet som något avvikande. Kartläggningen visade att flera kommuner i Dalarna bryter som sina policys om inkludering och mångfald.

Åsikter som ”homosexualitet är syndigt” ingår i Pingströrelsens centrala ställningstagande och är också det som P4 Dalarna använt sig av när de kontaktat frikyrkor runt om i Dalarna. Pingstkyrkan i Leksand har sagt att de välkomnar alla och inte diskriminerar, samtidigt som de inte vill kommentera huruvida de håller med det centrala ställningstagandet eller inte.

P4 Dalarna har däremot hittat en inspelning på Pingstkyrkan Leksands hemsida där deras före detta pastor pratar om homosexualitet under en bibelläsning. I den säger han bland annat att ”Gud älskar bögar. Han vill hjälpa dem, befria dem och leda dem”.

Pingstledaren

Efter granskningen har Pingstledaren Daniel Alm valt att anmäla P4 Dalarna till granskningsnämnden då han menar att de varit osakliga i sin rapportering. I ett inlägg på Facebook berättar han varför. Han förklarar bland annat att Pingstkyrkan i Sverige inte på något sätt bedriver en kampanj för att lagen om äktenskap där samkönade vigslar ingår, ska rivas upp, vilket han tycker P4 Dalarna missar i sin rapportering.

Han menar däremot att att Pingstkyrkan som samfund fortfarande får ha en åsikt i frågan om vilka de viger, eftersom de har vigselrätt och inte vigselplikt. Daniel Alm tror att granskningen enbart bidrar till hets mot församlingar och mot enskilda kristna.