I september bestämde Samstyret (SD, M, KD och SoL-partiet) i Sölvesborg, med Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon (SD) i spetsen att Prideflaggan inte längre skulle hissas på kommunens flaggstänger. Det skapade starka reaktioner, bland annat en regnbågstårtprotest från de som tyckte att regnbågsflaggan borde få synas mer. Medan andra reagerade med hejarop som till exempel SD i Uppsala som önskade att deras kommun gick i samma riktning.

Idag gästade KD-ledaren Ebba Busch Thor Malou efter tio i TV4 där hon lade fram sin åsikt i frågan.

– Man ska inte överdriva flaggdiskussionen. Jag har inga problem med att en kommun har en väldigt strikt flaggpolicy och säger att det är den svenska flaggan man flaggar med, säger Busch Thor.

På motfrågan från Malou om inte regnbågsflaggan är att betrakta som en symbolisk flagga och inte bara en till exempel fotbollsflagga svarar hon att hon själv gärna hissar prideflaggan.

– Jag har inga problem med att prideflaggan hissas på kommunhuset, men jag har heller inga problem med att man inte hissar den.

”Byter du fot?”

Malou tar också upp den kritik som QX rapporterat om gällande ledarens varierande ton om samkönade föräldrar till QX och kristna tidningen Världen Idag.

”Byter du fot?” frågar programledaren men Busch Thor menar att det grundar sig i en felcitering av Världen Idag.

På frågan vad hon säger till sina väljare som inte håller med henne när det kommer till hbtq-frågor säger hon att människovärdet inte är en förhandlingsfråga.

– Är man inte med mig och inte med partiet på de frågorna så har man inget i Kristdemokraterna att göra.

2016 blev Busch Thor den första KD-ledaren någonsin att gå i Stockholms Prideparad. Däremellan tog hon några års uppehåll från paradandet och 2018 kritiserade hon Pride för det hon beskrev som en sexualisering med Kinkykvarteret, S&M och sexlekar. Men 2019 var hon åter tillbaka och gick genom Stockholm under regnbågsfanan.