Hon hyllades som den första KD-ledaren att gå i Prideparaden, och i QX partiledarintervju uttalade hon sitt stöd för samkönade föräldrar. Hon berättade bland annat att partiets syn på homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar fick henne att tveka på om KD var för henne.

– Jag tyckte inte att det fanns stöd att säga att homosexuella föräldrar inte är lika bra som heterosexuella.

– Det är en fördel för ett barn att ha två föräldrar om det går att välja förutsättningar. Men ett gaypar kan vara precis lika bra föräldrar som jag och min man, sade Busch Thor till QX.

Hon citerades i den kristna tidningen Världen Idag, som enligt dem själva har störst andel läsare som tillhör pingströrelsen.

Igår publicerades en artikel där de intervjuar KD-ledaren om hennes yttranden om samkönade föräldrar och stjärnfamiljer med rubriken ”Ebba Busch Thor försvarar kärnfamiljen”.

I artikeln hänvisar de till Busch Thors uttalande i QX där hon sa att ett gaypar kan vara precis lika bra föräldrar som hon och hennes man. Men att det inte innebär att ”partiet har slutat att värna om kärnfamiljen bestående av en man och kvinna, eller anser att det inte spelar någon roll om ett barn växer upp med två olikkönade eller två samkönade föräldrar”.

– Nej. Det här är inte något nytt besked för partiet. Precis som jag sa i den intervjun så kommer vi alltid att värna barnperspektivet, säger hon till Världen Idag och fortsätter:

– Alla barn har en mamma och en pappa och därför är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och pappa och ha dem som förebilder.

När QX försöker få tag på Ebba Busch Thor är hon på resande fot men vi får svar på våra tre frågor genom mejl.

Ser du något motsägelsefullt i dina uttalanden till Världen Idag och till QX? 

– Nej, det jag har sagt är att en människas förmåga att vara en kärleksfull, närvarande och trygg förälder i sitt barns liv inte avgörs av mamman eller pappans sexuella läggning.

Vad är det som gäller egentligen? Tycker du att samkönade par kan vara lika bra föräldrar som ett olikkönat par eller inte?

– Ja. (Svaret har uppdaterats efter förtydligande från Busch Thor)

Du säger att ”alla barn har en mamma och en pappa” . Anser du då att statliga ickeanonyma spermadonatorer i Sverige vars sperma gett upphov till ett barn (där ett samkönat kvinnligt par är juridiska föräldrar) bör klassas som ” pappor”?  Och isåfall, skall spermadonatorn ”pappan” ha juridisk rätt- och skyldighet till barnet?

– Barn har rätt att veta sitt ursprung, vilket vår lagstiftning redan idag tillgodoser. Vi har inga förslag på att ändra den lagen.