Det gick dåligt för de två största partierna i Sverige vid söndagens val. Som konsekvens förlorar både Socialdemokraterna och Moderaterna flera riksdagsplatser. En som redan idag, innan valet är klart och personrösterna räknats, säger att han inte valts in är Olof Lavesson, från Malmö kommun.

Under senare tid har han som riksdagsledamot varit ordförande i Kulturutskottet och Moderaternas talesperson i kulturpolitiska frågor. På Facebook skriver Lavesson idag:

Sista rösten är ännu inte räknad men tyvärr verkar det klart att vi tappar ett riksdagsmandat i Malmö, vilket innebär att det har blivit dags att tacka för mig efter tolv underbara, spännande, härliga och slitsamma år. Jag är stolt över vad jag har uträttat, debatter jag tagit och saker jag fått vara med och förändra. Och jag är djupt tacksam för att jag har fått vara med på den här resan.

Helt kört är det dock inte, personkryss kan påverka och om det blir en alliansregering, kan Olof Lavesson ta plats antingen i regeringen eller som ersättare för ett statsråd. På plats ett i Malmö kommuns lista står Tobias Billström som idag är gruppledare för riksdagsgruppen och som under tidigare alliansregeringar bland annat haft ansvar för migrationsfrågor.

Även riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (m), som också listats av QX bland de öppna hbtq-personerna på valsedlarna, ser ut att få problem att komma in i höstens riksdag. Han stod på fjärde plats men moderaterna har endast 2 mandat från Värmland. Vid förra valet, 2014, kryssades han dock in i riksdagen. Så helt klart om han kommer in eller ej är det först efter att personkryssen räknats.

Även Liberalernas Robert Hannah kryssades in vid förra valet från sin valkrets Göteborgs kommun. I årets val toppar han listan och partiet ser i dagsläget ut att få två mandat från distriktet så hans plats verkar vara säker.

Med den stora framgången för Centerpartiet i årets val skulle det kunna vara klart att Fredrick Federley åter tar plats i den svenska riksdagen. Men hans placering på Rikslistan, riktad till utlandssvenskar, kommer int räcka till. Han sitter idag i EU-parlamentet, där det är val i maj 2019 och kommer kandidera för omval.

En ny riksdagsledamot med HBTQ-identitet, mer bestämt Pan, ser Ilona Szatmári Waldau från Vänsterpartiet ut att bli. Szatmári Waldau står på första plats i Uppsala där partiet behåller sin plats i riksdagen. Idag är Szatmári Waldau kommunalråd i kommunen.

En riksdagskandidat som inte kom med i listningen på QX.se, men som var med på en debattartikel med socialdemokratiska hbtq-personer som kandiderade i Stockholm, Anders Österberg, ser ut att ha sin plats säkrad. Till skillnad från riksnivå gick Socialdemokraterna fram med 2,1% i Stockholms kommun och ser därmed ut at få ett extra mandat. Totalt 8 ledamöter kan partiet skicka till riksdagens från Stockholms kommun och Anders Österberg står på plats 5. Österberg sitter idag i riksdagen.

En annan socialdemokrat som tar plats är riksdagsledamoten Hans Ekström. Även om partiet ser ut att tappa ett mandat i Södermanland sitter Ekström säkert med sin förstaplacering på valsedlarna.

Även moderaternas Tomas Tobé, partiets rättspolitiske talesperson har en plats säkrad. Han kandiderade som nummer 4 på Stockholms läns lista där Moderaterna ser ut att få 11 platser.

Hur riksdagens slutligen kommer se ut, efter att alla röster och personkryss räknats får vi i bästa fall veta under onsdagen.