Storhetstiden för antalet öppna hbtq-personer i riksdagen ser ut att vara förbi. I alla fall om vi skall räkna de som öppet deklarerat sig som homo-bisexuella, transpersoner eller med andra hbtq-epitet.

Efter att valmyndigheten fastställt valresultatet och de som valts in är det fem personer som definierar sig som homo-bisexuella i kommande riksdag. Hans Ekström (s), Södermanlands län, Anders Österberg, Stockholms län (s), Robert Hannah, Göteborgs kommun, (l), Tomas Tobé, Stockholms län, (m), Arman Teimouri, Värmland län, (l) och Ilona Szatmari Waldau, Uppsala län, (v) som i QX listning använde epitetet Pan.

Anders Österberg listades inte bland öppna kandidater på QX.se men skrev under på en debattartikel på QX.se.

Vid valet 2010 var det 14 öppna homo- och bisexuella och valet 2010 var det 10 stycken. Bland dessa tio fanns såväl Tobias Billström (m) som Cassandra Sundin (sd). Inför detta val har de inte profilerat sig som bisexuella.

Christian Holm Barenfeld, Värmland, (m) kryssades in vid valet 2014 men fick inte nog med personvalsröster denna gång. Moderaterna tappade ett mandat i Värmland och Holm Branefeld blev denna gång andre ersättare. I årets val var det Pål Jonson som kryssades in på Värmlandsbänken. Vid förra valet var det just Jonson som Holm Branefeld kryssades förbi. Denna gång skiljde det ca 300 personkryss mellan de två. I Malmö hamnade Olof Lavesson som förste ersättare efter att moderaterna tappade ett mandat i valkretsen. Om moderaterna är med i en regeringskonstellation, alternativt om Tobias Billström, som blev invald på Malmö-bänken, tar plats som en av talmännen, kan Lavesson ta plats i riksdagen även denna mandatperiod.

Som ersättare kom Åsa Lindhagen, Stockholms kommun, (mp) in så länge nuvarande statsråden är kvar. Miljöpartiet tappade ett mandat i Stockholms kommun, och har efter valet tre platser men såväl Isabella Lövin som Per Bolund, som har plats ett och två på Stockholmsbänken för Miljöpartiet, ersätts fram till en ny regering bildats av Lorentz Tovatt respektive Åsa Lindhagen.

Några personer som profilerat sig i hbt-frågor är Barbro Westerholm (l), tidigare kulturministern med ansvar för hbtq-frågor i regeringen, Alice Bah Kuhnke (mp och vänsterpartisten Amineh Kakabaveh (v) som i sitt arbete mot hedersförtryck lyft just hbtq-personers situation. Alla dessa tre kom in, Kakabaveh tack vare personkryssen.

Den öppet homosexuelle partiledaren, Ilan Sadé, lyckades inte nå hela vägen fram. Hans Medborgerlig samling fick totalt 0,2% av rösterna. Gita Nabavi, öppet bi/queer och partiledare för Feministiskt Initiativ, lyckades inte heller i riksdagsvalet. Fi, som är ett i hbtq-sammanhang högprofilerat parti, tappade riksdagsröster i årets val och hamnade på 0,46%, ett rejält tapp från 2014 då partiet fick 3,12% av rösterna.

Kommun och landstings-rösterna är ännu inte färdigräknade.