Alana Chen har själv delat med sig av sin upplevelse av omvandlingsterapin inom den katolska kyrkan i en artikel publicerad i augusti av Denver Post.

Att hon valde att gå ut och berätta öppet om de år som hon behandlades sa hon var för att hon ville visa de som nu går igenom samma sak att de inte är ensamma, skriver LGBTQ Nation.

Alana som är uppväxt i en troende familj i Colorado, USA, kom ut som lesbisk för sin präst när hon var 14 år. Han uppmanade henne att hålla det hemligt för sin familj och påbörjade i smyg en terapibehandling som skulle hjälpa henne med homosexualiteten.

Hon gick på samtal i hemlighet hos prästen genom hela hennes gymnasietid. När hon började på universitetet sökte hon mer avancerad terapi genom den katolska organisationen Sacred Heart Counseling.

– Jag kände stor skam och ångest. Jag kunde inte sova. Jag kunde inte sluta tänka på det. Kommer jag att hamna i helvetet? Samtidigt hade jag fortfarande en stark tro och jag upplevde det som att terapin och kyrkan var det som kunde rädda mig. Ju sämre jag mådde ju mer klängde jag mig fast till det, sa Alana till Denver Post.

När hennes föräldrar hittade ärr på hennes armar 2016 lades hon in på en psykiatrisk avdelning, och enligt Alana själv var det kyrkans behandling som ledde till att hon mådde så pass illa att hon behövde vara inlagd.

– Nu har jag helt förlorat min tro. Jag vet inte alls vad jag tror om Gud, men om han finns så tror jag inte att han behöver höra mig prata med honom längre, sa Alana sommaren 2019.

Förra måndagen hittades hon död och polisen misstänker inget brott. Hon blev 24 år gammal.

Hennes föräldrar får nu stöd genom en insamling startad på sidan GoFundMe och hittills har de fått ihop 23 000 amerikanska dollar. På sidan hyllas Alana för sitt stora hjärta.

”Vi minns Alana som en underbar och pålitlig själv med ett enormt hjärta. Hon älskade att vandra och spendera tid i naturen. När hon inte omgavs av vänner och familj umgicks hon med sina älskade husdjur. Den här kreativa själen jobbade hårt, var en bra vän och en avgudad dotter. Hennes vänliga och generösa sätt uppskattades av oss alla.”

Alana dansar på en fest.