Martin Hallander (KD) gjorde sig känd i regnbågssvängar när han förra våren kom ut som homosexuell i ett Facebookinlägg. I en intervju med QX berättade han att det var bland det svåraste han gjort.

Förra veckan var ungdomsförbundsledaren på lunch med Tobias Andersson (SD). På twitter delar han en bild från mötet och tackar för en jättetrevlig lunch. QX blev nyfikna på denna träff och har pratat med Hallander om SD och KD:s samverkan.

Vad pratade ni om?

– Vi pratade framför allt om våra olika ungdomsförbund och de utmaningar vi står inför. Vi pratade också politik och de utmaningar som Sverige står inför, där finns det flera områden där vi har samsyn men också områden där vi inte har samsyn.

Hur är din kontakt med Sverigedemokraterna?

– Jag har en god personlig relation med flera Sverigedemokrater som jag träffat ofta och debatterat med. Jag skulle inte säga att jag har bättre kontakt med SD än med andra partier, men de jag har kontakt med från Sverigedemokraterna fungerar jag mycket bra ihop med på ett personligt plan.

Tycker du att SD och KD bör samarbeta?

– Det beror på var man menar med samarbete, jag tror inte att en regelrätt regeringskoalition är aktuell i dagsläget. Men det finns en hel del frågor där vi har samsyn och då bör vi göra det vi kan för att få igenom vår politik.

Avgår som förbundsordförande

Strax innan jul meddelade Hallander att han kommer att avgå som förbundsordförande för KDU vid riksmötet i maj. I ett uttalande berättar han om höjdpunkterna han upplevt på positionen.

– Vi var först med öppna upp för att samtala och förhandla med samtliga partier i Sveriges riksdag samtidigt som vi också nådde vårt bästa EU-valsresultat någonsin. Det är jag stolt över. En av mina viktigaste frågor som ordförande har varit att partiet ska få en mer realistisk och hållbar migrationspolitik. I den debatten har jag varit en del av både internt och externt och jag är glad att KD nu har skärpt sin migrationspolitik. Det är bra för Sverige.

Till QX vill han inte avslöja exakt vad som väntar honom efter han avgår. Men han avslöjar att han ska fortsätta att arbeta inom politiken med Kristdemokraterna, samt att han kommer att flytta hem till Malmö.

Är det där din pojkvän bor?

– Ja precis.