I måndags genomförde fyra ryska aktivister en protestaktion utanför ett bibliotek för barn i Moskva Archangelsk. Protesten uppmärksammade att den ryska regionen Archangelsk den 11 december infört censurlagar där information om homosexualitet kriminaliseras. Anno Komarov, Alexey Kiselev, Nikolaj Alekseev och Kiril Nepomnyaschiy höll under två timmar upp plakat med texter som ”transmän kan vara gay. Sexundervisning i skolorna”, ”Homosexualitet är en hälsosam form av sexualitet. Detta bör såväl unga som gamla känna till.” och ”I detta bibliotek läser barnen böcker skrivna av homosexuella. Homosexualitet är naturligt”.
Protesten kunde genomföras eftersom de fyra inte stod i grupp. Därmed krävs inget tillstånd för att framföra sina åsikter offentligt.
De fyra aktivisterna berättar att de kommer ta upp den nya lagen i Archangelsk i rysk domstol efter att den använts för att förhindra en demonstration mot lagen där alltså fler än en planerades delta.
– Vi kommer att vinna antingen i Ryssland eller i Strasbourg, konstaterar aktivisten Nikolaj Alekseev.
Under tisdagen mottig EUs vice ordförande med ansvarför utrikesfrågor Catherine Ashton liksom ledamöterna av EU-parlamentet Ulrike Lunacek och Michael Cashman 250 000 namnunderskrifter där de som undertecknat kräver att EU engagerar sig mer aktivt till stöd för hbt-personer i Ryssland.
Michael Cashman noterar idag i ett pressmeddelande från EU-parlamentets hbt-grupp att det var ”extremt viktigt att vi kunde ta emot denna petition tillsammans med baronessan Ashton”.
– Vi välkomnar Catherine Ashtons försäkran om att hon kommer ta upp denna fråga direkt med den ryske premiärministern, säger han och Ulrike Lunacek vidare. Frågan om lika rättigheter för hbt-personer och yttrandefriheten (liksom rättvisa val) ligger alla européer varmt om hjärtat – och ryssar är också européer.
Lagen som trätt i kraft i Archangelsk liknar den som tidigare diskuterats i Litauen. Frågan om att införa censurlagstiftning är även uppe tillbehandling i Moskva och Sankt Petersburg. Även i Ukraina har en lag som förbjuder information om homosexualitet tagits upp till politisk behandling och i den ryska Rjazan oblast infördes censuren redan 2006.

Böter för ”homopropaganda”