– Jag tycker det är ett bra val. Jonas har en förmåga att kommunicera som jag tror kommer locka nya väljare och stärka oss som parti, säger han när qx.se ringer upp.
Hans Linde tycker att det har varit en väldigt god stämning på kongressen och att folk har varit stolta över att diskussionerna om ledarskapet inom vänsterpartiet har varit så öppna.

Det fanns förslag att Vänsterpartiet skulle ha två ledare, där Rossana Dinamarca framhölls som en bra partner. Vad tycker du om att det nu bara blev en partiledare ändå?
– Jag tycker det är bättre med en ledare istället för två. Jag tror Vänsterpartiet behöver bli tydligare, och det hade vi inte blivit med ett delat ledarskap.


Rossana Dinamarca, Hans LInde applåderar Jonas Sjöstedt som tack-kramar Lars Ohly

Du var ju själv en av partiledarkandidaterna, hur känner du inför att du inte blev vald?
– Jag känner att jag har haft ett starkt stöd under hela processen. Nu känner jag mig peppad att fortsätta arbeta som riksdagsledamot, gruppledare och ansvarig för partiets HBT-frågor.

Förändras Vänsterpartiets HBT-politik i och med Jonas Sjöstedt som partiledare?

– Det skulle jag inte säga. Lars Ohly har haft ett stort engagemang i de frågorna och det har Jonas också. Jag hoppas att jag får sitta kvar i ledningen och fortsätta som talesperson för det här området.

Vad ser du fram emot nu under kongressen?

– Vi har en HBT-grupp från vänstern i Honduras på besök. Det har skett en våg av mord på HBT-personer där och jag ser fram emot att diskutera med gruppen vad vi kan göra för att stödja den lilla men modiga HBT-rörelsen där.

Hur fortsätter kvällen?
– Ha, ha. Den blir sen! Vänsterpartister är debattglada.

Ett kaxigare alternativ till Ohly


Hans Linde gruppledare för V