Under söndagens kongressdag för Vänsterpartiet bildadesett nätverk för hbtq-personer och intresserade av hbt-frågor, kallat HBTQ-Vänstern.
Det har till syfte att inspirera genom idéutbyte och utveckla partiets praktiska politik och ideologi. Det ska också stärka vår närvaro inom den svenska HBT-rörelsen.
Partiet har tidigare varit skeptiskt till speciella nätverk eller partiföreningar för andra än ungdomar. Feministiska nätverk av mer organiserad art har dock växt fram inom partiet de senaste åren.
För drygt tio år sedan fanns ett hbt-nätverk med dåvarande V-riksdagsledamoten Tasso Stafilidis.
Det nya hbtq-nätverket har Åsa Brunius som kontaktperson och i styrgruppen ingår även Ilona Szatmari-Waldau, Tobias Johansson, Andrés Esteche, Hans Linde, Anna Maria Bauer och Malin Persson.
Vänsterpartister engagerade i hbtq-frågor har fram till nu haft Homosexuella Socialister, som sin samlingsplats. Idag ingår den föreningen i Riksorganisationen HBT-Solidaritet.
Partipolitiska HBT och hbtq-organisationer finns även hos moderaterna, Folkpartiet, socialdemokraterna och centern. Såväl Kristdemokraterna som Miljöpartiet har periodvis haft aktiva nätverk för hbt och hbtq-personer.
Åsa Brunius lämnade i mitten av december posten vice distriktsordförande i Vänsterpartiet Stockholm för att bli ordförande för partiföreningen Hägersten-Liljeholmen. Hon har även arbetat som föreningshandläggare på RFSL Stockholm och sitter idag som ledamot av Landstingsfullmäktige i Stockholm. I somras gifte hon sig på Skansen med riksdagsledamoten Josefin Brink (v).

Slagen Linde hyllar Sjöstedt som V-ledare


Vänsterpartiet får Homogrupp