Idag spekuleras det om att Pekka Haavisto inte bara fick starkt stöd i det finska presidentvalet på grund av sin skicklighet som politiker med stor utrikeskompetens. Inte heller att han fick så stort stöd enbart på grund av taktikröstning. Ytterligare en orsak till att den gröna presidentkandidaten kom på andra plats i presidentvalets första omgång handlade om en finsk folklig markering mot Sannfinländarna. En homosexuell president som lever med en man av utländsk härkomst blir en symbol för de många finländare som vill bli av med den stämpel Sannfinländarna gett landet efter förra årets stora valframgång för partiet.
Och nu när det är klart att Samlingspartiets Sauli Niinistö med 37% av rösterna kommer att stå mot Haavisto med 18,8% i väljarstöd, så är det de övriga presidentkandidaternas röster det hela kommer att hänga på i den andra omgången som hålls den 5 februari.
Idag meddelar Sannfinländarnas partiledare Timo Soini att han kommer lägga sin röst på Haavisto. Även om finska statsvetare enligt Hufvudstadsbladet tror att de flesta av partiets väljare kommer att rösta på Niinistö kan Soinis meddelande idag betyda mycket för valutgången. Till Hufvudstadsbladet markerade han också att Haavisto var den som varit med ”tolerant” gentemot Sannfinländarna under valkampen.
Den politiska dimensionen av presidentvalet kommer huvudsakligen att brinna till när det gäller synen på NATO men som president Tarja Halonen sa idag i Helsingin Sanomat då hon förklarade att Haavistos framgång var ”ett intressant fenomen” så är presidentvalet huvudsakligen ett personval.
Vare sig man vill eller inte så är Haavistos privatliv en symbolisk faktor att räkna med. Bland Qruisers finska medlemmar var det en förkrossande majoritet som innan helgen meddelade att man tänkte rösta på Haavisto. Inte helt betydelselöst lär det vara för dessa väljare att Haavisto lever med en man. Att många finländare ser honom som en symbol för ett öppet och tolerant Finland och att han dessutom har stor erfarenhet av utrikespolitiken, där presidenten har som mest betydelse, väger tungt till hans favör. Att det finns en stark konservativ opinion som har svårt att se en homosexuell man som president även bland de som hellre röstar grönt än blått, är en kraft som ännu inte på allvar prövats. Centerns Paavo Väyrynen ansågs ha försökt flirta med en homofob opinion genom att understryka i en valfilm att han minsann lever med en ”husmor”. Att denna manöver inte lyckades kan möjligen ge en fingervisning om att det är tolerantare vindar som blåser i Finland numera.
Valkampen fram till den 5 februari kommer slutligen att visa hur stor betydelse de värdekonservativa respektive de liberala attityderna kommer att få för utgången.
I går var det i alla fall fest på såväl De grönas som Samlingspartiets valvakor!
I Svenskfinland var resultatet i storstadsregionerna i stort detsamma som det totala valresultatet. På Åland var det Svenska folkpartiets Eva Biaudet som toppade följt av Socialdemokraternas Paavo Lipponen med såväl Niinistö som Haavisto på platserna efter. Ett resultat för Niinistö och Haavisto som gick igen på många mindre orter i Svenskfinland.


Du skall va president…