Om det var upp till Svenskfinland så blir det Pekka Haavisto som på söndag tillträder posten som Finlands president. Med 46% av rösterna mot Sauli Niinistös 34%. 16% av de som svarade på Yles svenska nyheters enkät sa att de fortfarande var osäkra.
Haavisto har störst stöd i huvudstadsregionen, han har hela 70% av kvinnorna bakom sig medan 53% av männen svarar att de stödjer honom. Även 70% av de under 40 år stöttar Haavisto medan Niinistö har 53% av stödet i åldergruppen över 60 år.
Resultatet baseras på en webbpanel framtagen av Åbo Akademi där 700 personer inbjöds att svara varav 500 också gjorde det.
Enligt Kjell Herberts på Åbo Akademi handlar stödet till Haavisto om en tydlig förändring i den finlandssvenska valmanskåren.
– Det handlar om värderingar, jag tror att finlandssvenskarna resonerar att det skulle vara bra för finlandsbilden att rösta på en person som står för tolerans, säger han till Hufvudstadsbladet.
Svenska folkpartiets presidentkandidat Eva Biaudet, som kan sägas utgöra arketypen för de som ger sitt stöd till Haavisto, ställde sig också bakom honom genom ett twitter. Partiets ordförande Stefan Wallin har dock i en kolumn i Borgåbladet markerat sittstöd till Niinistö, rapporterar ostnyland.fi.


Läs mer om presidentvalet:

Haavistos militära erfarenhet skapar debatt


Soini backar på stödet till Haavisto

Haavisto ett steg närmare Kronohagen

Du skall va president…

Under måndagen hölls en stödkonsert med Ultra Bra för Haavistos presidentkandidatur som inbringade 80 000 Euro. På scen tackade Haavisto med partnern Nexar Antonio Flores för stödet
Se video via YouTube