I helgen är det hela sju städer som vägrar acceptera höstens ankomst och istället väljer att fira en härlig sensommar i kärlekens tecken. Det vill säga i form av Prideparader.

Linköping har till exempel kantats av problem och deras prideparader, som skulle utgöras av flera små, fick tyvärr ställas in. Det positiva i den nyheten är att den fick ställas in för att intresset blev för stort. Det tråkiga var att eventet också utsatts för en del hot. Men de kör på och på lördag har de Grande Finale med stor avslutningsfest.

Årets tema under Åland Pride är passande nog ”Hälsa tillsammans, Tillsammans för hälsa”. Men tanken är att släppa fokus på covid-19 och istället snacka om hbtqia-personers hälsa, som vi alla vet är enligt studier mycket sämre än andra ungdomars. Dessutom kan man nominera till ”Årets Fyr 2020”, vilket jag tycker låter som en härlig titel att få bära.

Sala har haft en hel Pridevecka, som många andra, och de går nu in i slutspurten. Under helgen är det härliga programpunkter så som ”Återvinningsdrag” där drag-artisten Henry Trash delar med sig av skapandet av årets dragklänning, helt tillverkad av sopor. Det kommer också vara en programpunkt som heter ”Queerbygd”, en dokumentär om queerpersoner som är uppvuxna i Sala eller i Västmanland.

Också värt att nämna är att Torneå-Haparanda ordnar Pridefirande. Passande nog en ”gränsöverskridande” festival med roliga aktiviter som sker online. Varför till exempel i testa lite zumba i vardagsrummet, om du inte vågat göra det bland folk tidigare är det ett ypperligt tillfälle!

För att se alla städer som firar Pride i helgen, gå in på vår PRIDEKALENDER