Nu står det klart att det blir lagligt med samkönade äktenskap i Schweiz. Landet röstade genom förslaget i fredags, men lagen kommer att införas först nästa år och ska dessförinnan ”testas”. Man röstade också igenom att transpersoner ska få möjlighet att lättare ändra sitt juridiska kön. Dessa lagändringar ses som stora framsteg för hbtq-personers rättigheter i landet, enligt hbtq-organisationer.

”Detta är inte bara ett stort steg framåt i kampen för hbtq-personers rättigheter i Schweiz, utan också en viktig vinst för dessa personers värdighet, acceptans och plats i samhället”, skriver organisationen Marriage For All på deras sajt.

Däremot är det inte 100 procent klart, då det politiska systemet i Schweiz gör det möjligt för lagen att upphävas. Om oppositionen inom en till tre månader lyckas samla in 50 000 underskrifter så kan det innebära att lagen inte går igenom.

Schweiz har inte varit lika progressiva som många andra länder i västra Europa när det kommer till hbtq-rättigheter. Det tog sju år innan förslaget att legalisera samkönade äktenskap blev verklighet. Politiska institutioner har snarare uppfattas ha en mer konservativ hållning.

Till exempel var det först tidigare i år som en lag som skyddar lesbiska, homosexuella och bisexuella från diskrimineringen blev klar.

Ändra sitt juridiska kön

Schweiz blir i och med den nya lagen för att ändra juridiskt kön, det åttonde landet i Europa att göra så. Det innebär att transpersoner inte behöver involvera läkare eller gå igenom en rättsprocess för att ändra sitt juridiska kön.

Minimum åldern för att ändra juridiskt kön blir 16 år, något som kritiserats från Transaktivister. De menar att transpersoner under 16 också borde ha möjlighet att ändra sitt juridiska kön, utan att behöva få tillåtelse från sina föräldrar.