Det ryska hbtq-nätverket, LGBT Network, meddelade i lördags att Salekh Magamadov och Ismail Isayev tagits av rysk polis och skickats tillbaka till Tjetjenien, skriver BBC. Det var LGBT Network som hjälpte männen att fly förra året.

Männen säger att de blev torterade och tvingades till att spela in en video där de ber om ursäkt för sin läggning och säga att de inte är homosexuella. Det var i samband med det som de valde att fly från landet. Men under torsdagen ska rysk polis har tillfångatagit dem och fört tillbaka dem till Tjetjenien.
Det finns i nuläget ingen förklaring till varför männen tillfångatogs och man vet inte vart de befinner sig exakt. Ismail Isayev ska ha hunnit meddela en person på hbtq-nätverket att de höll på att bli gripna.

– De är trötta och livrädda, säger en talesperson för LGBT Network till BBC.

Lever under förtryck

Homohatet i den muslimska ryska republiken Tjetjenien är vida känd och hbtq-personer och andra minoriteter har under lång tid vittnat om tortyr, förföljelse och förtryck.

Regionens auktoritära ledare Ramzan Kadyrov, har hela tiden nekat till att man skulle hålla människor i förvar eller strida mot mänskliga rättigheter. De har flera gånger menat att det inte finns några hbtq-personer i Tjetjenien.