Enligt en ny undersökning uppger 5.6 procent av amerikanarna (ca 18 miljoner), att de identifierar sig som antingen lesbisk, bög, bisexuell eller trans. Detta är en markant ökning med 24 procent från när undersökningen senast gjordes 2017.

Den största ökningen har skett bland Generation Z, de som är mellan 18-23 år.

”I en tid där allt fler amerikanare visar stöd för jämlikhet för gays och transpersoner, så ser i en ökning i hur många som också väljer att identifiera sig som hbtq”, skriver Gallup, som gjort undersökningen, i ett blogginlägg.

Öppna politiker och samkönade äktenskap

Pete Buttigieg blev den första presidentkandidaten som var öppet gay och även om han lade ner sin kampanj så blev han ändå historisk som den första öppna att få en plats i kabinettet. Även politikern Sarah McBride blev historisk när hon som första transperson fick en plats i senaten.

2015 legaliserades samkönade äktenskap nationellt vilket många tror bidragit till en mer öppenhet för hbtq.

15 000 slumpmässigt utvalda amerikanare deltog i undersökningen via telefon. De som var äldre var mindre benägna att identifiera sig som htbq. Kvinnor identifierade sig som hbtq i lite högre utsträckning än män.
Man har även sett samma trend i Storbritannien, där undersökningar visar att allt fler väljer att identifiera sig som hbtq.