Den franska EU-ministern Clément Beaune, som är öppet homosexuell, skulle i måndags åka till en av Polens ”hbtq-fria” zoner för att prata med organisationer som jobbar för hbtq-rättigheter. Men enligt honom så ska polska myndigheter nekat honom inträde.

– Polska myndigheter har nyligen indikerat att de inte har någon möjlighet att planera mitt besök, ett beslut jag beklagar djupt, säger han till franska I’Obs.

Regeringen i Warsawa menar själva att man inte nekat Beaunes inträde i landet. Planen var att den franska ministern skulle besöka staden Kraśnik som ligger i östra delen av Polen. Staden ligger i en av de ”hbtq-fria” zonerna men de polska myndigheterna ska ha menat att resan ”inte tagits emot väl med tanke på hälsoläget.”

”Det stämmer givetvis inte. Ingen i den polska regeringen har förbjudit eller gjort det omöjligt för den franska ministern att besöka Krasnik”, skrev Szymon Szynkowski vel Sęk, polens biträdande utrikesminister i en tweet på tisdagen.

Men till slut valde Beaune att åka till landet ändå, utan regeringens godkännande, eftersom han inte trodde att senarelägga resan skulle göra någon skillnad. Han besökte däremot inte någon av de kritiserade zonerna, trots att han gett löfte om det.

– Jag skulle kunna ha åkt till en av de områdena utan Polens godkännande, men jag tycker inte att det är så man ska bete sig mot ett medlemsland i EU.

Men besöket verkar ha gjort avtryck ändå.

– Det är en väldigt viktig signal till alla oss, en politisk signal till vårt community att vi inte är ensamma. Att politiker från andra länder har ögonen på Polen och att de visar att de är våra allierade, säger Bartosz Staszewski, en hbtq-aktivist som träffade Beaune, till Reuters.