I helgen hade RFSL Stockholm årsmöte och i samband med det valdes Lovise Brade som ny ordförande, detta efter att förra ordförande Jacob Tardell lämnade posten på grund av ”samarbetssvårigheter”. RFSL Stockholm har senaste tiden gått igenom en turbulent tid sedan SvD avslöjade att en man som jobbat inom RFSL Newcomers anklagats för övergrepp och våldtäkt. Mannen sitter nu åtalad.

Lovise Brade har en PhD i genusvetenskap och är lärare och forskare. Hon har tidigare varit engagerad i Stockholm Prides styrelse och suttit i förbundsstyrelsen för RFSL. Till QX berättar hon att hon ser fram emot att komma igång, men sticker inte under stol med att det är en utmanade tid för avdelningen.

– Jag är glad över att det som hänt kommit fram och att det hanteras av rättssystemet nu. Samtidigt lider jag självklart med de som berättar om övergrepp, det är fullkomligt oacceptabelt. Sånt här ska inte få ske i våra lokaler eller inom vår organisation. Att komma in som ordförande i det här skedet blir såklart tufft och jag insåg innan att det här kommer ta mycket av min tid.

Lovise berättar att mycket tid kommer gå till att hantera den pågående situationen och att det som skett fått allvarliga konsekvenser för RFSL Stockholm.

– Högsta prio just nu är att få tillbaka förtroendet från medlemmar och samarbetspartners.

Hur ska man få tillbaka förtroendet från medlemmar och icke-medlemmar?
– Genom transparens, ödmjukhet och att förmedla att föreningen har lärt sig av det som har hänt och nu vill göra allt vi kan för att vi går vidare som en klokare och mer ödmjuk rörelse. Och genom att ha kul och visa upp allt fantastiskt vi också gör!

Lovise satt inte i styrelsen när anklagelserna mot den åtalade mannen kom fram och har inte arbetat med hanteringen av ärendet. Hon valdes till verksamhetsrevisor våren 2020 och fick som sådan information om ärendet, från den förra styrelsen, efter sommaren 2020.
– Jag behöver tid på mig att sätta mig in i ärendet, men jag välkomnar den utvärdering som kommer göras av hanteringen.

Förra ordförande lämnade

Jacob Tardell lämnade sin post i början i av mars och i ett Facebookinlägg skrev han att förbundet ändrat riktning, vilket har lett till ett agerande han inte stödjer. Han valde därför att avgå med motiveringen att det ”gör det omöjligt att agera som avdelningsordförande i denna organisation.

– Jag kan inte tala för honom eller vad han menar, men jag ser inga problem i samarbetet med varken förbundet eller styrelsen som skulle kunna hindra oss från att gå framåt.

Vilka utmaningar ser du framför dig i samband med det som skett?
– Det känns viktigt att vi drar lärdomar av det som hänt för oss själva och för hela förbundet men också blicka framåt. Jag ska göra allt jag kan för att säkra att vår fantastiska och ibland livsviktiga verksamhet kommer få bästa möjliga förutsättningar för att stabiliseras och växa. Det handlar om att trygga finansieringen och odla medlemsdemokratin.