För två veckor sen framkom det att en deltagare i den senaste säsongen av Paradise Hotel ska ha begått allvarliga överträdelser i form av sexuella trakasserier och våldtäkt mot två av deltagarna, Annie och Jennifer. Efter att allmänheten reagerat beslutade produktionsbolaget NENT att ta ner hela säsongen och 4 maj meddelade man att säsongen ställs in.

QX har tidigare intervjuat deltagaren Niklas Arleryd inför och under hans deltagande i säsongen som skulle sändas. Han var nära vän med båda tjejerna som ska ha utsatts av deltagaren som nu polisanmälts och där det pågår en förundersökning.
Han berättar för QX att tiden under och efter när övergreppen ska skett på hotellet, var vidrig.
– Det var verkligen hemskt eftersom det här var mina nära vänner. Jag pratade med produktionen dagen efter, när jag fick reda på vidden av vad som skett. Jag undrade varför han fortfarande var kvar och vad de tänkt ta till för åtgärder. Jag blev vansinnig när vi allihop skulle äta frukost ihop, att tjejerna skulle behöva äta ihop med honom.

”Att de agerar så sent rättfärdigar inte på något sätt det som hänt”

Hur upplever du produktionens agerande överlag?
– Man ingrep alldeles för sent. Jag förstår helt ärligt inte hur man inte kunde ingripa tidigare. De sitter och ser det hända, utan att göra något. När jag sedan pratar med dem och ger min bild, svarar de att de tar det på största allvar. Men så var det ju inte.

En stor del av kritiken som riktats mot produktionsbolaget och Mastiff, som står bakom Paradise Hotel, har varit att man agerade för sent.
– Att de agerar så sent rättfärdigar inte på något sätt det som hänt. Men man måste se den stora bilden och då är det positivt. Anledningen till förändringen som nu sker, att man till exempel lägger ner Ex on the Beach, är bisarr. Men nu sker det i alla fall en förändring.

Ska sånna här program sändas tycker du? Sker det en förändring nu?
– Jag tror att man kan visa reality. Men man måste ha nolltolerans mot sexuella trakasserier, mobbning eller när man missköter sig. Reality ska spegla verkligheten, och sånt här sker i verkligheten, men vi som deltagare ska aldrig behöva känna oss otrygga.

Var en av få som reagerade

Om man följde säsongen så var det inte första gången som Niklas Arleryd valde att agera mot andra manliga deltagare som han upplevde betedde sig illa mot tjejerna på hotellet, något han hyllats för i efterhand.
– För mig är det ganska lustigt. I mina kretsar hade det varit en självklarhet att man säger ifrån i sånna lägen. När jag kollade i efterhand upplever jag att jag till och med var för mesig. Att många reagerat med ”vad bra du skötte dig” har varit ett uppvaknande.

På vilket sätt?
– Det betyder att det inte alls är normalt att säga ifrån i sånna här situationer, speciellt inte kille till kille.

Tror du att det har något med att göra att du är gay?
– Det är synd att säga att det ska ha med min läggning att göra, men typ ja. Sexuella trakasserier och våld mot kvinnor har med sexualitet att göra, samtidigt beter ju inte jag mig så mot andra män… fan det är väl sunt förnuft tycker jag.

Vad har du, Annie och Jennifer för kontakt idag?
– Vi har jättebra kontakt och hörs nästan dagligen.