Snickers har tvingats dra tillbaka en kritiserad reklamfilm, som dök upp online förra veckan. I klippet ser vi spanske influencern Aless Gibaja beställa ”en sexig apelsinjuice” på en strandbar. Bartendern serverar istället en Snickers, som får honom att förvandlas till en skäggig snubbe med mörk röst.

”Bättre?” frågar kompisen. ”Bättre”, svarar han.

Snickers reklamfilm, och dess slogan ”Du är inte dig själv när du är hungrig” orsakade en storm i sociala medier i Spanien. Anledningen är att karaktärens feminina drag målas upp som ett oönskat attribut.

Många menar att företaget förstärker stereotyper och kränker homosexuella, enligt Pinknews. Speciellt i ett land som drabbats av hatbrott och protester – i somras blev en homosexuell man misshandlad till döds i Spanien.

Se reklamfilmen här:

Spanska vänsterpartiet Podemos står bakom en av flera förvånade kommentarer på Twitter:

”Efter vågen av hbtq-fobi, med trakasserier och till och med mord, kan Snickers inte komma på något bättre än denna skräpreklam som säger att du inte är dig själv om du är fjollig. Ignorera deras hbtq-fobi, du är fri att vara dig själv precis som du vill.”

I slutet av förra veckan meddelade Snickers att de stoppar reklamfilmen för att undvika ”missförstånd”. I ett uttalande till The Guardian ber företaget ”helhjärtat om ursäkt” och medger att ”det blev fel”.

”Vi tar lika rättigheter och inkludering på allvar. Vi vill ha en värld där alla får vara sig själva, och som arbetsgivare och annonsör har vi ett ansvar att bidra till att skapa en sån värld.”