Att ”omvandla” homosexuella personer till heterosexuella är en hårt kritiserad praktik som kriminaliseras i allt fler länder. 2018 lovade Storbritanniens tidigare premiärminister Theresa May att regeringen skulle ta ställning mot behandlingen och införa ett förbud.

Idag har det gått över tre år och omvandlingsterapi är fortfarande lagligt.

Att beslut i frågan dröjer förklarar premiärminister Boris Johnson med att det är ”tekniskt komplext”. Men i fredags landade utredningen The Cooper Report på premiärministerns bord vilket förklarar att så inte är fallet, rapporterar Pink News.

Utredningen som uppkallats efter hbtq-kämpen Jonathan Cooper som gick bort under slutarbetet av rapporten, redogör hur ett förbud snabbt kan komma på plats och hur det bör vara utformat för att få en bred säkerhet.

”Dessa åtgärder skulle skydda de personer som är direkt sårbara för omvandlingsterapi samtidigt som den är tydlig till förövarna att den här vidriga praktiken inte kommer att tolereras i ett civiliserat samhälle.” skriver Helena Kennedy, styrelseordförande för International Bar Association’s Human Rights Institute.

The Cooper Report kritiserar även regeringens maskande i frågan. Den är signerad av flera tunga namn inom communityt som bland andra Susie Green, VD för Mermaids, Nancy Kelley, VD för Stonewall och den öppet homosexuella konservativa parlamentarikern Crispin Blunt.

– Jag är den jag är. Jag behöver inte ändras. Vissa är homosexuella och de behöver inte ”fixas”, svarar Blunt på frågan om varför det är viktigt att omvandlingsterapi blir olagligt.