Freddy McConnell från Kent, Storbritannien födde sitt första barn SJ i hemlandet för fyra år sedan. Trots att han var registrerad som man i myndigheternas register så står han nu skriven som ”mamma” till SJ. Att det blivit så beror på daterade lagar i Storbritannien som gör att en födande person alltid registreras som barnets mor. I Sverige blir man registrerad utefter den föräldrabeteckning som överensstämmer med ens juridiska kön. Däremot finns det fortfarande inte möjlighet att registreras som endast ”förälder” för personer som varken identifierar sig som kvinna eller man.

McConnell har försökt få det ändrat i fyra års tid men har fortfarande inte lyckats. Fallet om Freddys förstföddas födelsebevis ska även tas upp i Europadomstolen, men det kan dröja flera år innan han har en dom i frågan. Därför vill nu Freddy se till att barnet han väntar i januari får rätt födelsebevis från början och planerar därför att föda i Sverige.

– Svensk lag är i det här avseendet samma för trans- och cispersoner. En man som föder ett barn registreras som far. På motsvarande sätt registreras en kvinna vars spermier bidragit till befruktning som mor, säger han till Expressen.

Att just Sverige blivit attraktivt för transpersoner att resa till för att föda beror på den lagändring som trädde i kraft 2019 som gör att föräldrabeteckningen registreras utefter förälderns juridiska kön. Frank blev själv tipsad om det svenska systemet av en nybliven pappa från Tyskland som rest till Sverige för att föda.

– Jag gör det här för mina barn. Jag vill inte att min son ska växa upp med felaktiga dokument som kan vara förvirrande och även farliga.

För att kunna finansiera resan har hans mamma startat en crowdfunding-sida där hon samlar ihop pengar för flygbiljetter, boendekostnad och en flerspråkig doula.

– Det här är inget jag önskar någon att behöva göra. Det är inte en situation jag någonsin skulle välja utan någonting jag gör för mina barn. På ett sätt känner jag mig lyckligt lottad som har möjligheten att göra det här, samtidigt är jag arg över att jag behöver göra det.