Den 21 september nådde en grupp bergklättrare toppen av Mont Blanc för att där hissa regnbågsflaggan som ett led i att öka synligheten för hbtqi-frågor i världen.

Som initiativtagare till synliggörandekampanjen ”PinkSummits”, som har målet att bestiga de ”sju bergstopparna”, står Dastan Kasmamytov. Idén att bestiga berg fick han efter att som hbtqi-aktivist i Kirgizistan cyklat hela vägen till sin nya hemstad Berlin. Dastan beskriver sig som en bergsklättrar-entusiast och i Tyskland fick han kontakt med likasinnade som ville kombinera äventyret med att lyfta situationen för HBTQI-personer i världen.

Vid senaste bestigningen var det sju personer som han fick med på sitt mål att bestiga en av de sju högsta bergstopparna i sju världsdelar, eller snarare nio som han med sina vänner planerar att besegra. Hittills har Dastan hissat regnbågsflaggan på Elbrus topp (2018, Ryssland), Kosciuszko i Australien (2018), Kilimanjaro i Afrika (2019, Tanzania). De siktar nu efter Mont Blanc på att i januari bestiga Aconcagua i Sydamerika (Argentina), senare samma år Denali i Nordamerika (USA). 2023 är målet Vinson Massif i Antarktis, året därpå Puncak Jaya i Oceanien (Indonesien) och så toppen på (is)berget blir Mount Everest i Asien (Nepal och Kina) 2025.

För Dastan, som i sitt hemland utsatts för fysiskt och psykiskt våld på grund av sin läggning och sin aktivism, har engagemanget i kampanjen Pink Summit blivit ett sätt för honom att visa att det han utsatts för bara gjort honom starkare.

Att bestiga Mont Blanc, och samtidigt med det även bestiga den mindre toppen Monte Rosa skapade inte några problem för gruppen med myndigheterna. Men när de besteg Elbrus i Ryssland blev de på vägen ner stoppade av säkerhetspolisen och förhörda, berättas i ett pressmeddelande.

Mer om kampanjen och hur du kan följa och stötta dem finns på deras hemsida PinkSummit.