Pride genomförs just nu i den serbiska huvudstaden Belgrad. Med start i söndags visas bland annat Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo och en rad debatter och kulturevenemang genomförts. Bland de medverkande finns även svenska Unstraight Museum och Article 1 och till helgens planerade parad kommer Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (fp).
Ohlson-Wallins utställning som när den visades i Sverige 1998 väckte stor debatt och fick Påven att ställa in en visit av svenske Ärkebiskopen K G Hammar, har fått den ortodoxa kyrkan i Serbien att gå i taket. Under onsdagen har patriark Irinej starkt fördömt att Ecce Homo visas och kräver at den förbjuds med hänvisning till att den ”anses förolämpa kristna”.
Idag meddelas även att premiärminister, tillika polisminister, Ivica Dačić tagit beslutet att ställa in den planerade paraden. Den officiella motiveringen har ännu inte kommit men han har tidigare meddelat att så kan ske om säkerhetsriskerna bedöms vara för stora. De har paraden 2010 i färskt minne då nära hundra personer skadades då våldsamma motdemonstranter gick till attack.
Från Priderörelsen i Belgrad har myndigheterna uppmanats att inte, likt förra året, ge efter för ”huliganer”.


Nära hundra skadade vid Pride-parad