Efter att det lesbiska paret Yulizsa Ramírez och Nohemí Medina Martínez, på besök från Texas hos sina familjer i Mexiko, hittats brutalt mördade i utkanterna av den mexikanska staden Ciudad Juarez i delstaten Chihuahua på gränsen till Texas och New Mexico i USA, hölls på torsdagen en protest mot lesbofobi och kvinnohat. I protesten deltog både feminister som i årtionden kämpat mot kvinnomorden i landet och hbtqi-aktivister.

Bilden på de två gifta kvinnor, Nohemí Medina Martínez och Yulizsa Ramírez som mördades i söndags har publicerats i internationell media. Bilden är tagen dagen före mordet.
De två kvinnornas kroppar hittades styckade i en plastpåse i söndags. Polisen uppger att de hade torterats och skjutits till döds innan kropparna styckades.
Yulizsa och Nohemi är två av totalt 11 kvinnor som mördats i gränsstaden nu i januari, delstatens största med ca 1,5 miljoner invånare.

Ciudad Juarez har sedan tidigare uppmärksammats för det höga antalet mord på kvinnor, ofta bestialiska och ofta med inslag av sexuellt våld.

Även om huvuddelen av de som mördas i staden är män, relaterat till droghandel och kriminalitet, har aktivister uppmärksammat det som fått namnet ”femicide” eller på spanska feminicidio för att kvinnor som mördas bär tydliga inslag av kvinnohat och sexualiserat våld, tortyr och där trafficking inte sällan ingått.

I november uppmärksammade Amnesty International att minst 10 kvinnor och flickor mördas varje dag i Mexiko. Bara 2020 dödades 3,723 kvinnor varav 940 av dessa utreds som femicide. 2021 minskade det totala antalet mord i Mexiko, rapporterar myndigheterna enligt nyhetsbyrån Reuters, men antalet femicide ökade med 2,7% till 1004 stycken, mer än dubbelt så många som registrerades 2015.