I dag släppte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) en rapport som undersöker hur omvändelseterapi ser ut i Sverige i dag, men i rapporten kallas det för ”omvändelseförsök”. Det är den första rapporten om omvändelseförsök i Sverige och beställdes av regeringen 2020.

Undersökningen bygger på svar från den nationella ungdomsenkäten 2021 och intervjuer/vittnesmål från unga hbtq-personer som utsatts för omvändelseförsök.

MUCF slår fast att en av fem unga hbtq-personer har utsatts för påtryckningar som ämnar förändra dens sexuella läggning eller könsidentitet, varav fem procent har utsatts för det som beskrivs som allvarliga omvändelseförsök. Vanligast är att bli utsatt för påtryckningar från andra unga eller från ens familj.

I rapporten listas fem olika metoder som används i omvändelseförsök.

  • fysiskt våld: misshandel, begränsad tillgång till mat
  • sexuellt våld: tvångsäktenskap, sexuella övergrepp
  • psykiskt våld: stark kontroll, uttalade eller förtäckta hot (om till exempel vad hbtq-personer bör råka ut för eller vad som hänt andra hbtq-personer), social isolering eller uteslutning, verbala kränkningar
  • föras utomlands under falska premisser eller mot sin vilja
  • försök att ”bota” genom kontakt med läkare, genom bön eller genom ritual

Bland vittnesmålen från unga hbtq-personer som MUCF har intervjuat uttrycker de unga ofta oro för relationen med sin familj.

”Jag har verkligen upplevt känslan av att mamma tror att det är en demon som har flugit i mig och att jag är ondskan liksom. Och det är en väldigt, väldigt tuff känsla” säger en intervjuperson som presenteras som gender nonconforming 20-25 år .

”Om min familj skulle få reda på min bisexualitet hade allt förändrats. Jag vet inte exakt vad som skulle hända, men jag vet att jag inte skulle få stöttning och de skulle se ner på mig och min livsstil. Det hade även bringat stor skam över min familj framför andra i vår släkt och kultur. Jag tror även mina föräldrar hade försökt med någon form av omvändelseterapi” säger en bisexuell man 20-25 år.

Rapporten har nu lämnats över till politiker och MUCF föreslår att regeringen tillsätter en utredning om ett förbud mot omvändelseförsök av barn och vuxna.