– Vi är genuint rörda av att det lands statsminister där vi har vår kongress väljer att delta, sa ILGA:s två ordföranden Gloria Careaga och Renato Sabbadini vid öppningen av den 26:e Världskonferensen för den internationella hbtq-rörelsen, eller lhbti-rörelsen som förkortningen är i dessa sammanhang.
RFSLs ordförande Ulrika Westerlund hyllades för att vara en av de drivande bakom att det vid öppningen av konferensen var 450 delegater från dryga 100 länder på plats och inte minst att 250 personer fått ekonomiska möjligheter att delta genom stöd från huvudsakligen svenska SIDA och Svenska Institutet.
Aldrig tidigare har så många aktivister från så många olika länder kunnat mötas på en och samma plats.
– Det gör detta till det största HBT-mötet på internationell grund någonsin, konstaterade en stolt Westerlund i sitt hälsningstal.
Fredrik Reinfeldt möttes av varma applåder och han kunde lyfta sitt eget engagemang och understryka att hans parti genomgått en förändring och att många framgångar bara är 15, 10 eller till och med endast fem år unga.
– Jag skall också vara ödmjuk och säga att det finns mycket som återstår, sa han och berättade om hur han berörts av en ung 15-årig kille i Malmö som var oroad efter att ha utsatts för trakasserier på grund sin sexuella läggning.
Applåder fick han när han nämnde att det fanns arbete kvar vad gäller transpersoner.
– Vi skall snarast möjligt avskaffa tvångssteriliseringen, sa han och lade därmed extra press på Kristdemokraterna. Men la till att ”som ni vet” tar dessa processer tid.
RFSLs Vice Förbundsordförande Christian Antoni Möllerop valde att inte vara allt för artig mot gästande statsministern. I sitt tal lyfte han de krav som direkt berör värdlandet och dess regering: att avkriminalisera hiv-spridning och att avkriminalisera sexarbetare och deras kunder.
Hjältenationen för dagen var tveklöst Argentina och då främst landets president Cristina Fernández de Kirchner som aktivt arbetat för att Argentina blivit den tionde landet i världen som infört könsneutrala äktenskap. Och som infört världens mest framsynta lagstiftning kring transpersoner.
På plats för att ta emot priset var landets vice president Amado Boudou som med knuten näve uppmanade delegaterna att fortsätta kämpa så att fler länder följer Argentinas exempel.
Trots de två höga politikerna på plats samtidigt så tog de inte chansen att visa upp sig tillsammans på scen och ingen offentlig vänlighet utbyttes mellan Reinfeldt och Boudou. En kyla som inte bara handlar om konkurrens om vem som är bäst hbt-vän, utan om att de två står på två sidor på höger-vänsterskalan.
I Svenska Dagbladet lyftes idag även en kritik mot att ILGA tilldelat Cristina Fernández de Kirchner priset. Hennes regering kritiseras av argentinska mediaorganisationer för att begränsa yttrandefriheten i landet.
Medan Vice Presidenten tydligt markerade presidentens betydelse genom att uttala att vi ”bara är instrument för hennes politik. Utan hennes beslut skulle vi inte vara där vi är idag” framfördes i SvD kritik om att priset används som ”Pink washing”, dvs att med hbt-radikalitet försöka dölja andra brister.
I SvD sa ILGAs Gloria Careaga som svar på kritiken att ”Vi vet att det inte är en perfekt regering, och vi inser att deras definition av demokrati bygger på en komplex historia”. Vid överlämnandet av priset hyllade hon och Renato Sabbadini dock Argentina som ”vår starkaste allierade”.
Vid invigningen talade även Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty. Efter invigningen bussades de 450 delegaterna till Stockholms Stadshus för en flådigt mingel i Gyllene Salen för att sedan bussas vidare till invigningsfest på Debaser Medis.