I söndags avslutades ILGAs 26e Världskongress i Stockholm. Med 450 deltagare från 103 olika länder är det den största och bredaste ILGA-kongress som någonsin genomförts. Med mångmiljonstöd från bland annat SIDA och Svenska Institutet har flera hundra deltagare från ”det globala syd” getts ekonomisk möjlighet att delta för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter.
ILGA-kongressen är huvudsakligen just en plats för gräsrotsaktivister att mötas där de beslut som tas måhända inte är de överskuggande viktigaste. Vid en rad workshops och olika regionala möten och specialinriktade förkonferenser har aktivister såväl som professionella hbt-lobbyister inom föreningar, EU och FN-systemen delat erfarenhet och byggt strategier.
Förutom interna diskussioner om stadgar och vilka språk som skall användas, liksom beslutet att skapa ett ”sekretariat” för Intersexuellas frågor antogs ett uttalande riktat mot skärpta antihomolagar och lagar mot homopropaganda i en rad länder i Afrika och östra delarna av Europa.
ILGA är idag en internationellt erkänd rörelse och FNs generalsekreterare Ban Ki-moon valde att sända en hälsning till konferensen där han underströk sitt engagemang för att avskaffa diskriminering av lhbti-personer (som är ILGAs förkortning, motsvarande svenska hbt eller hbtq).
Workshops och plenarbeslut i alla ära med det var fester, korridorsnack och sociala evenemang som knöt samman delegaterna som många kommer från länder där det är få aktiva i de unga hbt-rörelserna och där man ofta arbetar under tuffa villkor där samhällsstödet är lika med noll, såväl socialt och politiskt som ekonomiskt
De internationella deltagarna var förutom att det möjliggjorts ett så brett deltagande mest imponerade av att en sittande statsminister var med och inledde konferensen. Fredrik Reinfeldt delade öppningsceremonin dessutom med en vice president, Argentinas Amado Boudou som fanns på plats för att ta emot ett pris till landets president.
Nästa gång ILGA möts på den globala planet till sin 27:e kongress blir 2014 i Mexico City. De mexikanska arrangörerna konstaterade att man kommer att ha problem att kunna få ihop ekonomiska medel till så många finansiellt stöttade deltagare från hela världen.
– Vi önskar organisatörerna i Mexiko city all lycka med att ta emot världens hbtq-rörelse om två år. Och vi önskar att vi alla under tiden fram till dess har haft fler framgångar i kampen för lika rättigheter för alla hbtq-personer, hälsar dock RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund och kan konstatera att insatserna från RFSL minst sagt togs väl emot av organisationen.

ILGA är en förkortning av: International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association